A szakma ismertetése

Felnőttek szakmai képzése keretében a Kereskedelem ágazat 120 órás képzése, amely tanúsítvánnyal, sikeres vizsga esetén pedig szakképesítés megszerzésével zárul. A fokozatosan előre törő online és a diszkont jellegű értékesítési csatornákkal, a hagyományos kereskedelmi szereplők, csak a jól képzett munkaerővel, specializált választékkal vehetik fel a versenyt. A vegyiáruk környezettudatos használatának ismerete társadalmi elvárás minden állampolgár felé. A szakszerű és azonnali tájékoztatás lehetősége leghatékonyabban a vásárlás alkalmával valósulhat meg, ezért kiemelten fontos a hagyományos értékesítést alkalmazó üzletek eladóinak képzése. A vegyi, vagy vegyes kereskedésekben kiemelkedő szerephez jut az áruk megjelenítése, a vevő és az eladó közötti interakció, a kommunikáció, az áruismeret. A vegyiáru eladó szakképesítést megszerzőknek ismerniük kell a hagyományos és a modern készletgazdálkodás, áruforgalom alapjait a leghatékonyabb működés és a versenyképesség érdekében. A képzés különösen fontos az alacsony lélekszámú településeken működő vagy a 200 m2-nél kisebb alapterületű vegyeskereskedések tulajdonosai, alkalmazottai, valamint minden vegyiáru üzlet nyitását tervező vállalkozó számára.

A szakképesítéssel ellátható legjellemzőbb munkaterület, tevékenység vagy munkakör leírása

A vegyiáruk jelentős része az egészségre és a környezetre ártalmas, ezért a velük kapcsolatban végzett kereskedelmi feladatok az átlagosnál szélesebb körű ismereteket igényelnek. A Vegyiáru eladó közvetlen személyes kapcsolatban áll a vevőkkel, tájékoztatja és kiszolgálja a vásárlókat. Tisztában van a vegyiáru termékkörének raktározási, tárolási előírásaival, képes a raktárban alkalmazott eszközök, gépek, berendezések szakszerű használatára. Kreatívan a biztonsági szabályok betartásával helyezi ki a vegyiáru termékeket az eladótérbe. Az értékesítési területnek megfelelő kihelyezéseket megépíti, kialakítja, ismeri a veszélyes, kiemelten veszélyes osztályba sorolt vegyiáru termékek értékesítésének szabályait. A szezonalitásnak megfelelő termékcsoportokat ismeri. Tudja a termékek veszélyességi kategóriáit, és a hozzájuk tartozó termékjelöléseket, szimbólumokat. Szakszerű tájékoztatást nyújt a vásárlók számára, felelősséget vállal az általa átadott termékinformációk megfelelőségéért. Árut és kiegészítő termékeket ajánl a vásárló igényeinek megfelelően az árukészletből / katalógusból. Tudatos szakemberként digitális eszközök használatával biztosítja a készletpontosságot, a helyes fogyasztói ár feltüntetését. Betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, biztonsági előírásokat.

Általános tájékoztató

A felnőttek szakmai képzésében részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést kötünk. A szerződés tartalmazza a képzés jellemzőit, a szerződő felek jogait, kötelességeit, a térítési díjra és annak visszafizetésére vonatkozó szabályozást. (Felnőttképzési szerződésminta) Az induló képzés keretében a résztvevő felnőttképzési jogviszonyban áll a képző intézménnyel: a képzés időtartamára nem jár diákigazolvány, családi pótlék, társadalombiztosítási-, illetve árvaellátás, ösztöndíj.

Programkövetelmény elérhetősége

A szakmai képzés megkezdéséhez szükséges bemeneti feltételek

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: -
Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: -

A végzett vegyi áru eladó a szakma birtokában

Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet: