Beszámoló a 2018-as Európai Szakképzési Hétről

Beszámoló a 2018-as Európai Szakképzési Hétről

Rendezvényeink | KSZC.HU | 2018-november-12 08:51:10 |

Kaposvári SZC Lamping József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

A Kaposvári SZC Lamping József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában látványos feladatokban bővelkedett a rendezvény, a tanulók interaktív műhelylátogatáson ismerkedtek az iskolában folyó gyakorlati munkával, szerszámokkal, anyagokkal, valamint az itt tanuló diákokkal. A festő szakma fogásait gipszkarton lapokon mutatták be és próbálták ki, a kőművesek téglából boltívet építettek, a bádogosok sípot készítettek a szakmára jellemző alapanyagokból, míg az asztalos diákok fakockát gyártottak. Az érdeklődő diákok fodrász és kozmetikus tanulók és oktatóik iránymutatásával szépülhettek. A szervezett csoportok mellett egyénileg is érkeztek hozzánk szülők és gyerekek, akik szintén érdeklődve figyelték a bemutatókat.

A Kaposvári SZC Jálics Ernő Szakgimnáziumában, Szakközépiskolájában és Szakiskolája

A Kaposvári SZC Jálics Ernő Szakgimnáziumában, Szakközépiskolájában és Szakiskolájában 2018. november 08-án megrendezésre került a „Tökölődünk” program. A rendezvény témája volt a tök felhasználási lehetőségei és helye a gasztronómiában. A program során a következőkre került sor: tökfaragás, tökbemutató, díszterítés disztök felhasználásával, főzés-sütés, tök a nemzetközi konyhában, receptek fordítása. Célunk a nemzetközi szokások, trendek megismerése és az általános iskolai tanulók figyelmének felkeltése, szakképzéseink bemutatása. A 5-8. évfolyamosoknak lehetősége volt tökből különböző figurákat kifaragni, tökös pitét kóstolni, tök felhasználásával készült ivólevet inni. A délelőtt jó hangulatban, az általános iskolásokkal együtt munkálkodva telt el.

Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

A Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában November 6-án rendeztük meg „A szakképzés lehetőségei az Eötvösben” címmel pályaorientációs szakmai napunkat, amely egyben a Kaposvári Szakképzési Centrum hivatalos megnyitója is volt az Európai Szakképzési Hét programjaival kapcsolatban. Majdnem kétszáz általános iskolás tanuló tekinthetett bele az általunk oktatott szakmák rejtelmeibe, de az iskolánkba járó tanulók közül is jó néhányan kipróbálták a felkínált lehetőségeket.

Kaposvári SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

A Kaposvári SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében három turnusban érkeztek az általános iskolákból tanulók, valamint egyéni érdeklődők is szép számmal megjelentek a 2018. november 08-án megrendezett programokon. A diákoknak interaktív foglalkozások keretében mutattuk be az oktatott szakmákat, ágazatokat. A pályaválasztási napon három helyszínen zajlottak a foglalkozások 9:00-14:00 óra között, mely során a szakács, pincér, cukrász, eladó szakmák rejtelmeibe tekinthettek be a tanulók. Szakácsaink vendégváró falatok készítettek, melyeket meg is lehetett kóstolni. Pincérjeink látványos alkoholmentes koktélokat készítettek a látogatók számára. Cukrászaink mini francia desszerteket, bonbonokat és marcipánfigurákat készítettek, melyeknél a befejező műveletekhez (díszítés) bevonták a látogatókat is. Kereskedőink többféle feladattal próbálták látványossá tenni a pályaválasztási napokat. A látogatók megismerkedhettek a különböző csomagolás technikákkal, és maguk is részt vehettek a folyamatban. A kereskedő tanulóink a látogatókat irányítva a karácsonyi ünnepek közeledtével különböző díszcsomagolási technikákat mutattak be. Az érdeklődők megismerkedhettek a pénztárgép működésével, kipróbálhatták a vonalkód leolvasót. Bizonyos termékek súlyát (pl.: liszt, cukor, dara, dió, stb…) megbecsülhették, majd mérlegen ellenőrizték.

Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziuma

A Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziuma 2018. november 8-án tartotta a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara által támogatott nyílt napját. Forgószínpad-szerűen, interaktív bemutatók és játékos feladatok várták a résztvevőket - „Túl a játék határain” programunk keretén belül mutattuk oktatott szakmáinkat. Interaktív játékokkal ismerkedtek a résztvevők a logisztikai szakiránnyal, a közgazdaság ágazat szakmáival, valamint az új turisztika ágazattal. Természetesen a népszerű LEGO robot bemutató és a Micro:bit programozás sem maradhatott el. A látogatók megismerkedhettek az irodai tevékenység és a gyorsírás gyakorlati alkalmazásának lehetőségeivel is.
A pályaválasztási programon a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara informatikai klubja is képviseltette magát VR szemüveg használattal. 96 fő nyitott Ügyfélkaput a helyszínre kitelepült Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak közreműködésével. A NAV sokoldalúságát külön teremben mutatták be a Hivatal munkatársai. 2018. november 9-én került sor második alkalommal - hagyományteremtő céllal - az intézményünkbe járt, karriert befutott interjúalanyaink életpályájának bemutatására. Nichter Beátától, a Somogy Megyei Kormányhivatal Pénzügyi és Számviteli Főosztályának főosztályvezető-helyettesétől érdeklődhették meg diákjaink, hogy „Mit ér a „Közgazos” végzettség?”.

Kaposvári SZC Rudnay Gyula Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

A Kaposvári SZC Rudnay Gyula Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában rendkívüli osztályfőnöki órával nyitottuk meg a szakképzési hetet. A Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkozási Főosztály munkatársai tartottak előadást az Európai Uniós munkalehetőségekről - az előadás címe: Hogyan tovább? A következő napon a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara munkatársaival közösen tartottunk nyílt napot. Bemutattuk az intézményünkben oktatott szakmákat, mely során az érdeklődők ki is próbálhattak több szakmai fortélyt. A női szabók könyvjelzőt készítettek, az ipari gépészek, a hegesztők segítséggel varratott készíthettek, a mezőgazdasági gépészek a traktor vezetéssel ismerkedhettek, az elektronikai műszerész szakmában a stabil multivibrátor készítése volt a feladat és a pneomatikus oktató falakat láthatták. Másnap „A jövő munkahelye” című program keretében egy dinamikusan fejlődő nyitott vállalat mutatkozott be - Marcaliból a ZIEHL-ABEGG Motor és Ventilátorgyártó Kft. A szakképzési hét keretében pedig egy kiállítást is megszervezésre került, melyen több száz vendéget volt szerencsénk fogadni.

Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

A Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az Európai Szakképzési Hét rendezvényinek keretén belül 2018. november 8-án szervezett programjai felkeltették az általános iskolai tanulók érdeklődését – több mint 200 fő látogatta meg iskolánkat ezen a napon. Az interaktív programokba 5 helyszínen lehetett bekapcsolódni, kipróbálhattak olyan tevékenységeket, melyek szorosan kapcsolódnak az egészségügyi, ápolói munkához. Bemutatkoztak a „Szigeti Babák”, a vendégek életet mentettek, vércsoportot határoztak meg, mozogtak az egészségükért valamint gyümölcsöket kóstoltak. A programokon való részvétel forgó rendszerben történt, iskolánk tanulói segítették, hogy zökkenőmentesen történjen a helyszínek közötti váltás, így egyetlen érdeklődő sem maradt ki semmiből. A látogatók olyan szakmai bemutatókon is részt vettek, amelyek elősegíthetik a fiatalok pályaválasztását, lehetőséget adnak a különböző szakmák megismerésére.

Kaposvári SZC Barcsi Ipari, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

A Kaposvári SZC Barcsi Ipari, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában egy teljes héten át, november 5. és 10. közt vártuk az érdeklődőket. Interaktív szakmabemutatókon, kiállításokon és előadásokon keresztül mutattuk be az iskolánkat, az itt folyó oktató munkát és az oktatott szakmákat. Mindezek helyszíne az intézmény főépülete, a tornaterem és a vendéglátó kabinet volt. Néhány programunkról röviden: „Gasztropuccs” – a vendéglátó szakmacsoport bemutatója. A programban a vendéglátás iránt érdeklődők betekintést kaptak a szakácsok főbb szakmai tevékenységeibe. Tanulóink, szakoktatóink és tanáraink főzésbemutatóval, ételkóstolóval és terítésbemutatóval várták a nézőket. „Erre varrj gombot!” - a ruhaipari szakmacsoport bemutatója. A női szabók standján a szabás-varrás érdekességei várták a fiatalokat. Tanulóink és oktatóink bemutatják a textiltermékek előállításának különféle munkafolyamatait és eszközeit, a tervezéstől a kivitelezésig. A bemutatottakat a gyakorlatban is kipróbálhatták. „Fúrj, faragj!” - a faipari szakmacsoport bemutatója. Az asztalosok és ácsok közös standján a famegmunkálás szépségeivel találkozhattak a látogatók. A famegmunkáló szerszámok és gépek bemutatása és kipróbálása mellett a különféle kötésekkel, faszerkezetekkel és fakezelési eljárásokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. A vállalkozó kedvűek egy-egy termék elkészítését is kipróbálhatták.

Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

A Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában 2018. november 6-án „A tudás fejlesztése” címmel rendeztünk konferenciát meghívott előadókkal. A fő hangsúlyok a duális képzésen, a pályaorientáció és az életpályák kapcsolatán, a versenyképesség és tudás megszerzésén voltak. Bemutatkoztak azok az intézmények, melyekkel iskolánk szakmai együttműködésben dolgozik, így a Büttner Kft. – mint ágazati képzőhely a gépészetről, a Nagyatádi Kórház igazgató főorvosa pedig a duális képzésben rejlő lehetőségekről tartott előadást. Prof. dr. Csath Magdolna a tudás fejlesztéséről, innovációról adott elő, árnyalva, erősítve ezzel az ITM bemutatkozását.
2018. november 10-én rendeztük meg pályaorientációs napunkat közel 1000 tanuló részvételével. A programok egy része saját tanulóinkat érintette, akik lehetőséget kaptak a térség felsőoktatási intézményeinek megismerésére. A rendezvényünkön képviseltette magát a Kaposvári Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Kara, a Pannon Egyetem Veszprémi és Nagykanizsai kampusza és a Zalaegerszegi Mechatronikai képzés. A meghívottak előadásokkal, interaktív programokkal, standokkal készültek. Mindegyik felsőoktatási intézmény olyan programmal érkezett, mely konkrétan kapcsolódott iskolánkban oktatott szakképesítéshez. A pályaorientációs nap másik célcsoportja az általános iskolások voltak. A nagyatádi felső tagozatos diákoknak bemutattuk az iskolánkban folyó képzéseket, interaktív tanítási órákon, vetélkedőkön vettek részt és megismerkedhettek külső képzési helyeinkkel is. Megjelent rendezvényünkön a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, az OTP, az M7 Takarék, a KHB, a Turisztikai Központ, a Hotel Solar, a Büttner Kft., a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara – lefedve ezzel iskolánk szakgimnáziumi kínálatát. Iskolánk munkaközösségei pedig standokon mutatták be képzéseinket, lehetőséget biztosítva apró forgácsolási, programozási feladatok elvégzésére. Az egészségügy képzésben részt vevők vércukorszintet, koleszterinszintet és vérnyomást mértek.

Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma

A Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiumában 2018. november 6-án megrendezett „Ez elment vadászni” lövészbemutató és lövészverseny keretében vártuk az érdeklődőket Középrigócon az iskola lőterén. Selyem József lőtérvezető balesetvédelmi oktatást tartott és ismertette a nap menetrendjét. Az érdeklődők először légpuskával ismerkedtek a fegyverkezelés technikájával. Bukócél lövészet után céltáblára lőttek. A biztonságos fegyverkezelés elsajátítása után 22-es kaliberű kispuskával céltáblára lőttek versenyszerűen. Itt megtanulták a céltávcső helyes használatát. A rendezvény zárásaként iskolánk tanulója a skeet lőtéren bemutatta a sörétes vadászfegyver szerkezetét, kezelését, majd bemutató lövészetet tartott. A jelentkezők ezután a kistoronyból elmenő korongra tettek lövéseket. A gyakorlás után a vadászvizsga követelményeinek megfelelő rottét lőtték végig. „Állatok az örökkévalóságnak” preparátor bemutató és gyakorlat keretében 2018. november 7-én ismét Középrigócon, a tanműhelysoron vártuk az érdeklődőket. Zsigri János bolhói preparátor és Lakatos Éva tanárnő vezették a foglalkozást. A bemutató során az érdeklődők megismerhették az állatszobrászat főbb lépéseit. A már megnyúzott madárbőrökön gyakorolhatták az előkészítés aprólékos munkáit, majd műtestet kötöttek. Zsigri János ezután bemutatta a preparátum felállítását. Közben a résztvevők megismerkedhettek a vadbőrök kezelésével, cserzésével, a cserzett darabok végleges elkészítésével. 2018. november 8-án Vízügyi nyílt órát tartottunk a Dunántúli Regionális Vízmű dolgozóinak bevonásával. Az első részben az iskolánkban vízügyi technikusnak tanuló diákok ismerkedhettek meg az ebben a szakmában elérhető karrier lehetőségekkel. A második részben általános iskolás tanulók kaptak tájékoztatást a vízügyi szakmákról, annak fontosságáról. A tájékoztatók után a Fővárosi Vízművek szakmát bemutató interaktív buszánál bizonyíthatták be, hogy odafigyeltek az elhangzottakra. Kvízjáték keretén belül irányították rá a figyelmet az előadók a víz fontosságára. A tanulók aktívan válaszoltak, a jó válaszokat a DRV ajándékokkal honorálta. A kvíz után a bemutató buszon további interaktív játékok, tájékoztatók segítségével ismerkedhettek a vízügyi ágazattal az érdeklődők.

Kaposvári SZC Nagyatádi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

A Kaposvári SZC Nagyatádi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2018-ban 4 rendezvénnyel csatlakozik az Európai Szakképzési Hét programjaihoz. A november 7-ei Pályaválasztási nyílt napon a vonzáskörzet 10 általános iskolájából közel 200 érdeklődő, továbbtanulás előtt diák, tanáraik, valamint szüleik látogattak el intézményünkbe és gyakorlati képzőhelyeinkre. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tájékoztatóját követően vendégeink forgószínpad-szerűen tekinthették meg és interaktív módon próbálhatták ki a szakács, pincér, cukrász, ipari gépész, festő-mázoló-tapétázó, eladó, burkoló és gépi forgácsoló szakmákat. A nap folyamán diáksegítők vezették a látogató csoportokat, akik a szakoktató pedagógusokkal és a képzőhelyek oktatóival együtt hasznos információkkal látták el az érdeklődőket.
A Pályaorientációs nap rendezvényeire 2018. november 8-án került sor. Az iskolán kívüli érdeklődők mellett ezt a programot elsősorban intézményünk diákjai számára szerveztük. A 11 iskolai helyszínen a résztvevők interaktív módon ismerhették meg egymás szakmáit és az iskolában folyó képzéseket, továbbá képet kaptak a másodszakma -, és a továbbtanulás lehetőségeiről is. Közben játékos feladatokkal mérték össze tudásukat. A programsorozat egyes helyszínein meghívott cégek, a Kaposvári Toborzó Iroda, a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság Humán Igazgatási Osztálya és a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának képviselői is bemutatkoztak.







Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (3 + 0) :