A kormány is segíti a fiatalok pályaválasztását

A kormány is segíti a fiatalok pályaválasztását

Pályaorientáció | KSZC.HU | 2020-szeptember-28 |

Pályaválasztást támogató kérdőívet tett közzé a napokban az Oktatási Hivatal, hogy felmérjék a nyolcadik osztályosok továbbtanulási elképzeléseit még a középiskolai felvételi előtt. A 86 kérdésből álló teszt kitöltése valamennyi nyolcadik osztályosnak kötelező. Az oktatási tárca szerint az eredmény sokat segíthet a megfelelő életpálya kiválasztásában, különösképp, ha azt a szülővel vagy szakemberrel is átbeszélik a gyerekek.

A kérdőív megválaszolásakor kapott visszajelzésben nem csak az szerepel, hogy mely ágazatok érdekelhetik a diákot, hanem konkrét iskolákat is ajánl a program a szóba jöhető szakmák elsajátításához. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az eredmény semmire sem kötelezi a tanulókat, pusztán ötleteket ad a mérlegeléshez, az érdeklődéshez, felkészültséghez leginkább illeszkedő lehetőség kiválasztásához, ám senkinek nem kell a javasolt szakirányt megjelölnie a felvételin.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ettől a tanévtől egy szakképzést népszerűsítő telefonos alkalmazással is jelentkezett. A Szakmavilág app a 12-14 éves diákokat szólítja meg, akik az alkalmazás segítségével megismerhetik az országban fellelhető valamennyi szakmát, böngészhetnek a felkészítő iskolák listáiban is, egyúttal kiválasztva a számukra legmegfelelőbb intézményt.

A központi kérdőív mellett pedig még a Kaposvári Szakképzési Centrum pályaválasztási interaktív felületét is igénybe vehetik a továbbtanulás kapujában álló fiatalok.

Pályaválasztási segédlet | Kaposvári Szakképzési Centrum

A kormány is segíti a pályaválasztást | IKK

A nyolcadikosoknak érdemes mielőbb számba venni a lehetőségeiket, mert bár a tanév még csak néhány hete kezdődött el, a felvételi már nincs is olyan messze. A középiskolák október 20-ig hozzák nyilvánosságra a jövő évre vonatkozó felvételi tájékoztatójukat. A központi felvételi vizsgára pedig 2020. december 4-ig jelentkezhetnek a diákok.

Legutóbbi bejegyzések

Szimulátoron tanulnak hegeszteni a barcsi diákok

Szimulátoron tanulnak heg...

Rendben lezajlottak az írásbeli érettségik Barcson

Rendben lezajlottak az ír...

Az egészségtudatos táplálkozással ismerkedtek a nagyatádi diákok

Az egészségtudatos táplál...

Főhajtással emlékeztek meg 1956 hőseiről

Főhajtással emlékeztek me...

Együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetemmel

Együttműködési megállapod...

Trófeaszemlén jártak a Drávások

Trófeaszemlén jártak a Dr...