HAT-16-06-0009 Egy a Nemzet-Kárpátalja

HAT-16-06-0009 Egy a Nemzet-Kárpátalja

HAT-16-06-0009 Egy a Nemzet-Kárpátalja | KSZC.HU | 2017. szeptember 04.

A Határtalanul pályázatok 2010 óta több száz diákunknak adtak lehetőséget, hogy Délvidékre, Székelyföldre utazva megismerkedjenek külhoni diákokkal, személyes élményként tapasztalják meg a nemzeti összetartozást. Egy Kárpátaljai akcióprogram elnevezéssel megjelent pályázati kiírás most lehetőséget adott pedagógus csoportok utazására is, így tantestületünkből 2016 júliusában, a nyári vakáció idején egy 15 fős csoport indult útnak Kárpátaljára, a técsői Magyar Tanítási nyelvű Református Líceumba. Ezzel az iskolával már a 2012/13-as tanévben felvettük a kapcsolatot, diákcsoportunk járta be Técsőtől Vereckéig a térség nevezetességeit, és vendégeink voltak kárpátaljai diákok is. Ezzel az előzetes tapasztalattal indultunk útnak.

Az utazó csoport vállalta, hogy egy minimum 200 ezer forint értékű pénzadományt visz a técsői iskolának, amelyből a partnerintézmény egy számára szükséges oktatási eszközt vásárol. Ez meg is történt, így az iskola egy nagy értékű számítógéppel gazdagodott. Visszagondolva az adomány ünnepélyes átadására, a meghatott pillanatokra, hozzátehetjük, hogy ennél jóval többről is szólt ez az ajándékozási gesztus.

Megismerkedtünk a Református Líceum alapításának történetével, sikereivel, gondjaival, tanáraival. Felkerestük Huszt, Visk, Munkács, Nagyszőlős, Beregszász magyar vonatkozású emlékeit, kirándultunk a Vereckei-hágóhoz. Majdnem mindenütt lehetőségünk volt a helyi magyar értelmiség egy-egy képviselőjével beszélgetni. Különösen emlékezetes marad a viski és a huszti református tiszteletessel való találkozásunk.

Felejthetetlen élmény volt, amikor egy GAZ 66 teherautóval megkerestük a Fekete Tisza eredését. Megtapasztaltuk hogyan lehet teherautóval közlekedni az amúgy járhatatlan köves, sziklás folyómederben, a kanyargós, keskeny hegyi utakon. Aztán a csörgedező forrástól visszafelé indulva a szemünk előtt szélesedett, terebélyesedett sebes folyású nagy folyóvá a Tisza.

Galéria:Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (7 + 10) :