HAT-17-02-2017-00135 Nyitva van a székely kapu

HAT-17-02-2017-00135 Nyitva van a székely kapu

HAT-17-02-2017-00135 Nyitva van a székely kapu | KSZC.HU | 2018. április 14.

Iskolánkból 22 tanuló utazott Székelyföldre, több osztályból jöttek a diákok, minden szakma képviseltette magát. 3 kísérő tanár utazott, a projektvezető szakmai tanár és két szakoktató. A Csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola vendégei voltunk.

Utazásunkat erősen meghatározta a zord télire váltott időjárás, a havazás, a hideg a lezárt, járhatatlan utak. Már a kaposvári induláskor szakadt a hó.

Másnap megismerkedtek tanulóink a testvériskolával, a tanműhelyeivel. Filmet néztünk az iskoláról, a diákéletről.

Bejártuk Csíkszeredát és Somlyót az ottani diákok és tanáruk kíséretében. A városban megnéztük a Makovecz Imre által tervezett Milleniumi (Angyalos) templomot, a főutcát, a jégcsarnokot és a múlt rendszer itt hagyott emlékeit is. Csíksomlyón nem maradhatott ki a kegytemplom és a „nyereg”.

Megnéztük a Márton Áron Főgimnáziumot, a könyvtárát és a dísztermét.

Máréfalván ottani diákok vezetésével megnéztük és fotóztuk a székelykapukat, a felirataikat, anyagot gyűjtöttünk a projektmunkához, a közös termékhez.

Szejkefürdőn megnéztük a borvízforrásokat, és a vizüket is megkóstoltuk.

Az egyetlen napon, amikor nem esett a hó, el tudtunk menni Gyergyóba a Békás-szorosba, bár a tó vastag hótakaró alatt volt, nem láthattuk, a szoros azonban varázslatos volt így havasan. Túrázni nem tudtunk, helyette Gyergyószentmiklóson jégkorong mérkőzést szurkoltunk végig. Útközben Madéfalván koszorút helyeztünk el az emlékműnél, vezetőink elmondták a hozzá fűződő történelmi eseményt is.

Szakadó hóesésben indultunk hazafelé. Farkaslakán azért megálltunk és a majd térdig érő hóban elsétáltunk Tamási Áron sírjához és koszorút helyeztünk el. Torockón megszálltunk. Megcsodáltuk a falu épületeit. Hazafelé látogattuk meg Nagyszalontán az Arany János Emlékmúzeumot.

Csíkszeredából egy teljes 30 fős osztály érkezett 3 tanáruk kíséretében.

Vendégeink első nap megismerkedtek az iskolával. Közösen elkészítettük a székelykapukról szóló projektmunkát is. Kaposvár megismerése is hagyományos program: a Fő utca és a Kossuth tér, iskolánk névadója, Lamping József fontosabb munkáinak megismerése L. Balogh Krisztina, Kaposvár főépítészének vezetésével.

Kaposmérőben Kassai Lajos lovas íjász bemutatóját néztük meg, azt gondolom, ez volt a legnagyobb érdeklődést kiváltó program.

Mohácson a történelmi emlékhelyet tekintettük meg idegenvezetővel, valamint a városban megnéztük a török időket idéző építészeti alkotásokat, és a Duna-partot. Pécsen csupán a belváros megtekintésére volt időnk.

Különleges program volt a Zselici csillagvizsgáló megtekintése. A felhős égbolt miatt a távcsövet nem próbálhattuk ki, de a meteoritgyűjtemény és a kupolában való filmvetítés kárpótolt. Itt megismerkedtünk a Zselic vadvilágával is egy erdész előadásából. Ugyanitt megmásztuk Közép-Európa legmagasabb fa kilátóját, láthattuk a Balaton-felvidék hegyeit és a Mecsek hegyvonulatát.

Szennában szakmai program volt a skanzen és a kazettás mennnyezetű templom megtekintése.

Vendégeink részt vettek a Szakmák éjszakája helyi rendezvényén is, melyre egy kis kiállítást is készítettünk, mint az iskolánk testvériskolája. Közösen, vendégeink és a helyi tanári kar részvételével az iskola udvarán álló kemencében csülköt és langallót sütöttünk. A hét eseményeit a kaposvári Virág-fürdő élménye koronázta meg.

Galéria:Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (6 + 2) :