Cukrász

Vissza

Cukrász

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire.

Kompetenciaelvárás

Kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó szervezőkészség, nagy terhelhetőség.

A szakképzettséggel rendelkező cukrász

  • felveszi a megrendeléseket
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat
  • kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló menny-iségeket
  • elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat
  • munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ
  • sütési és főzési műveleteket végez
  • kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti
  • az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi,dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít
  • fagylaltokat főz és fagyaszt
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.

Vissza