Távközlési technikus

Vissza

Távközlési technikus

Informatika és távközlés ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A távközlési technikus feladata különböző távközlési rendszerek telepítése és üzemeltetése. A technikus részt vesz a távközlési beruházásokban, a berendezések installálásában, a hálózat kiépítésében. Üzemelteti a rendszerben lévő eszközöket és berendezéseket, hibát kezel, javít.

Kompetenciaelvárás

Informatikai, távközlési és elektronikai érdeklődéssel rendelkezik, együttműködési készsége jó, rendszerszinten képes gondolkodni.

A szakképzettséggel rendelkező távközlési technikus

- képes műsorszóró kép- és hangátviteli rendszerek, adóberendezések, tápvonal és antennarendszerek telepítésére, üzemeltetésére
- képes mikrohullámú adatátviteli berendezések, tápvonalak és antennák telepítésére, üzemeltetésére
- képes távközlési berendezések alapszintű konfigurálására, mindezekből hálózatok építésére, réz és optika alapú kapcsolataik megvalósítására, üzemi paramétereinek mérésére, minősítésére, hibadetektálásra és azok elhárítására
- informatikai eszközöket és alkalmazásokat installál, kezel
- képes menedzsment rendszerek kezelésére, az abból nyert információk rendszerezésére, értelmezésére
- ellátja a távközlési hálózatok üzemviteli feladatait, nyilvántartási rendszereket kezel, operátori feladatokat lát el.

Ajánlott minden fiatal számára, akit a dinamikusan fejlődő távközlés modern világa a részletektől a hálózati szintig érdekel és vonz.

Vissza