A szakma ismertetése

Mezőgazdaság ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A mezőgazdasági gépész a legkeresettebb mezőgazdasági szakmák egyike, amelyet a korszerű, robotizált mezőgazdasági gépek kezelése jellemez. A mezőgazdasági gépész előkészíti, beállítja és üzemelteti a mezőgazdaságban alkalmazott erő- és munkagépeket, önjáró betakarítógépeket, mezőgazdasági rakodógépeket. Feladatai között szerepel még a gépek karbantartása, üzemzavarok elhárítása és a gépek javításában történő közreműködés.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a mezőgazdaság, azon belül szeretne korszerű mezőgazdasági gépekkel dolgozni, azokat vezetni, üzemeltetni. A képzés ideje alatt mezőgazdasági gépek közúti vezetéséhez szükséges „T” kategóriás jogosítványt is szereznek a tanulók.

Képzésről kizáró egészségügyi okok

Átlagon aluli fejlettség és izomerő. Statikai rendszer és a végtagok minden anatómiai és funkcionális rendellenségei. A szív és kerengési rendszer bármilyen idült betegsége vagy rendellensége. Krónikus légzőszervi betegségek. Krónikus gyomor bélrendszeri megbetegedések. Krónikus vesebetegségek. Idült májbetegségek. Epilepszia, ájulási hajlam, szédülékenység. Krónikus bőrbetegségek a kezén. Halláscsökkenés. Súlyos látászavar. Színtévesztés.

Kompetenciaelvárás

Jó műszaki érzék, precíz munkavégzés, önálló döntéshozatal, jó mozgáskoordináció, kézügyesség.

A szakképzettséggel rendelkező mezőgazdasági gépész

- karbantartja a mezőgazdasági erő- és munkagépeket, gépészeti berendezéseket
- előkészíti a mezőgazdasági gépcsoportot, önjáró betakarítógépet, mezőgazdasági rakodógépet az előírt agrotechnikai követelmények szerinti feladatok ellátásához
- szakszerűen üzemelteti a mezőgazdasági gépeket, traktorokat, kombájnokat, rakodógépeket
- kezeli a precíziós gazdálkodást segítő elektronikai rendszereket
- elhárítja a mezőgazdasági gépek, gépészeti berendezések üzemzavarait
- közreműködik a mezőgazdasági erő- és munkagépek, gépészeti berendezések javításában.
Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet: