A szakma ismertetése

Gépészet ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A hegesztő különálló szerkezeti elemként készült gépalkatrészeket, szerkezeti elemeket egymáshoz rögzít, különféle hegesztési technikák, eljárások alkalmazásával. A hegesztés során a munkadarabokat hővel, nyomással vagy mindkettővel egyesíti oly módon, hogy a munkadarabok között nem oldható fémes vagy nem fémes kapcsolat jön létre. Pontos, önálló szabálykövető magatartással tanulmányozza és értelmezi a munka tárgyára, céljára és a technológiára vonatkozó dokumentumokat. Ismeri és biztonsággal használja a kézi és kisgépes fémalakító műveletekhez használatos gépeket, szerszámokat, mérőeszközöket, védőfelszereléseket.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a kisebb-nagyobb acélszerkezetek, csőhálózatok, tartályok hegesztése, aki szeret alkotni, szerszámokat használni.

Képzésről kizáró egészségügyi okok

Csontrendszer rendellenességei ortopéd szakorvos javaslata szerint. Szívbetegség kardiológiai szakorvos javaslata szerint. Légzőszervi megbetegedések (asthma bronchiale). Epilepszia. Szédülés. A kéz bőrbetegségei. Idült szemgyulladás. Látászavar.

Általános tájékoztató

A képzés keretében a résztvevő tanulói jogviszonyban áll a képző intézménnyel, a képzés időtartamára minden tanulónak járó kedvezmény megilleti pl.: diákigazolvány, családi pótlék, társadalombiztosítási-, illetve árvaellátás.

Kompetenciaelvárás

Kézügyesség, önállóság, felelősségtudat, csapatban való együttműködés, precizitás, problémamegoldó képesség.

A szakképzettséggel rendelkező hegesztő

- műszaki rajzokat olvas és értelmezi a kapcsolódó utasításokat, szabályozásokat
- előkészíti a munkadarabot, ellenőrzi a gépeken a tanúsítványok érvényességét
- beüzemeli a munkavégzéshez szükséges gépeket
- elvégzi a szükséges vágásokat, darabolásokat, hegesztést
- önellenőrzést végez a munka megkezdése előtt, alatt és befejezése után, a varrathibákat javítja
- betartja és betartatja a munkabiztonsági és környezetvédelmi előírásokat.
Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (3 + 10) :