Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Nemzeti Tehetség Program keretében a Kaposvári SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája
1 604 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.
A pályázat célja: A szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása.
A komplex tehetséggondozó program 6 szakács és 5 pincér tanuló számára nyújtott lehetőséget a tanórákon elhangzottakat kibővítő szakmai ismeretek elsajátítására,
A diákok megismerkedtek Somogyország gasztronómiai hagyományaival, feledésbe merült ételeivel. A szakács tanulók új technológiai eljárásokat is kipróbálhattak, mint például a szuvidálás vagy a konfitálás. A pincér tanulók az italkeverés rejtelmeibe is betekintést nyertek, különböző terítési és felszolgálási módokat ismertek meg, eközben tökéletesítették technikájukat.
Az egynapos szakmai kirándulás Budapestre, a vendéglátósok körében méltán nagyra tartott Gundel étterembe irányult. Az ebéd során a diákok megfigyelhették a különleges tálalási és felszolgálási módokat is. Az elfogyasztott ételek révén egy gasztronómiai ízutazás részesei lehettek a program résztvevői.
A híres Gerbeaud Kávéház történetével és a különleges nívót képviselő termeivel is megismerkedhettek a diákok, ezt követően láthatták a Michelin csillagos Onyx étterem legmodernebb eszközeit üzem közben, valamint az ételkészítést és a tálalást is megfigyelhették.
A pályázat egy, az élményeket és a kész termékeket fotókon is megörökített kiállítással, a projekt bemutatásával, majd egy záróebéddel zárult. Az iskola tanulói és dolgozói mellett a záróeseményen megjelent Sárdi Péter, a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke és Mayer Judit, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője.
A program érdeme, hogy a tehetséges diákok olyan hasznos ismeretekre, tapasztalatokra tettek szert, amelyeket jól fognak tudni hasznosítani a gyakorlati munkájuk során.