HAT 16-02-0090

HAT 16-02-0090

HAT 16-02-0090 | KSZC.HU | 2017. máj. 31.

A HAT 16-02-0090 számú nyertes pályázatnak köszönhetően 2016 októberében húsz székelyudvarhelyi diák és kísérő tanáraik látogathatott el iskolánkba, majd 2017 májusában húsz nagyatádi tanuló kirándult Erdélybe szintén két kísérő tanárral.

A romániai Eötvös József Szakközépiskola tanulói 2016 októberében Nagyatádon, majd 2017 májusában Székelyudvarhelyen dolgoztak együtt a KSZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 10. C osztályának diákjaival. A közös munka során a tanulók adatokat gyűjtöttek, amelyekből egy saját feladatokból álló 50 feladatot és megoldásaikat tartalmazó matematika feladatgyűjtemény készült.

A Nagyatádra 2016. október 5-én, szerda délután érkező vendégeket intézményünk vezetője, dr. Büttnerné Bódi Ágnes köszöntötte. A szállás elfoglalása és a vacsora után ismerkedési estet tartottunk, a játékos feladatok hamar összerázták a csapatot. Este együtt mentünk a városba sétálni.

Csütörtökön délelőtt a kaszói Baláta-tónál gyűjtöttük az információkat és az élményeket. Délután az aradi vértanúkra emlékezve együtt koszorúztunk a múzeumkertben, majd egy helyismeretei vetélkedőn vettünk részt. Este ismét együtt volt a csapat, az iskola aulájában társasjátékot játszottunk.

Pénteken a Kaposvári Szakképzési Centrum támogatásával Keszthelyre és Szigligetre kirándultunk vendégeinkkel, délután a szoborparkban gyűjtöttünk adatokat, este pedig elkezdtük a kitalált feladatok rögzítését. A napot búcsúesttel zártuk.

Szombaton vendégeink elindultak haza, a munka azonban ezután sem ért véget, hiszen májusban, a pályázat második részeként, mi utaztunk Székelyudvarhelyre új barátainkhoz. Nagyon sűrű programot szervezett az osztályfőnökünk, körülbelül 2000 km utazás mellett.

2017. május 9-én, kedden hajnalban indultunk az iskola elől. Mindenki érzékeny búcsút vett családtagjaitól, majd nekivágtunk a több órán át tartó utazásnak. Első megállónk Erdély területén Nagyszalontán volt, ahol a Csonka tornyot látogattuk meg, amit Arany János emlékmúzeumnak alakítottak át. Az idegenvezető nagyon jó fej volt, segítségével sok érdekes információt tudtunk meg Arany életéből. Ezután tovább buszoztunk Kolozsvárra. Vacsora előtt és után is sétáltunk a városközpontban, gyönyörűek voltak az épületek kivilágítva egy ekkora nagyvárosban.

Szerdán reggel elég fáradtan keltünk, de sietni kellett, hogy minden program beleférjen a napba. Délelőtt megnéztük a Szent Mihály templomot és az előtte álló híres Mátyás szobrot. Ezután Hunyadi Mátyás és Bolyai János szülőházának felkeresésére indultunk. Délután tovább utaztunk Tordára, ahol a hatalmas sóbányát jártuk be, az óriáskerék és a bánya alján lévő sóstó mindenkinek nagyon tetszett. Este érkeztünk Székelyudvarhelyre, ahol az erdélyi diákok vártak bennünket az iskolájuk előtt. Vacsora után sétálni hívtak bennünket a városba. Csütörtökön reggeli után közös munkával indítottuk a napot. Utána az erdélyiekkel utaztunk a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz. A tanáraiktól rengeteg dolgot tudtunk meg, mint például a Gyilkos-tó keletkezésének történetét. Aznap közel 400 km-t utaztunk együtt. Az utolsó székelyudvarhelyi esténken a napi munka befejeztével újra közös programot szerveztünk az erdélyiekkel.

Pénteken reggel még egy kis közös munkán vettünk részt, aztán elbúcsúztunk tőlük és újra útra keltünk Vajdahunyad felé. Menet közben kis időre megálltunk Segesváron és Gyulafehérváron valamint Algyógyon is. A nap végén Vajdahunyad várát látogattuk meg.

Az 5. napon Déva várát néztük meg, ezután elindultunk haza, ami igencsak hosszú út volt ismét. Először Szegeden álltunk meg, ahol a Dómot szerettük volna megnézni. Többé-kevésbé sikerült, hiszen pont egy esküvő zajlott a Fogadalmi Templomban. Második megállónk Baján volt, ahol csak a szükséges pihenőidőt töltöttük. Nagyatádra körülbelül 21:30-kor érkeztünk. Mindenkit a szerettei vártak haza.

Hazaérkezés után tovább dolgoztunk: a közös feladatokból készült feladatgyűjtemény elnyerte végső formáját és végre nyomtatásban láttuk, kezünkbe foghattuk munkánk eredményét. Feladatainkat bemutattuk iskolatársainknak és tanárainknak is. A pályázat során szerzett élményeinkről, tapasztalatainkról az iskolában két beszámolót is tartottunk a többieknek, majd a program zárásaként szerepeltünk az iskolai összetartozás napi ünnepségen.

Rengeteg élménnyel gazdagodtunk a közösen töltött idő alatt, jó lenne újra részt venni egy ilyen pályázaton.

Galéria:Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (2 + 3) :