A szakma ismertetése

Építőipar ágazat 2 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Felel az épület csapadék elleni védelméért. Munkaterülete a magas tetők. Feladatkörébe tartoznak a kiselemes cserép és palafedések a nagytáblás homlokzatburkolatok, beton, kerámia és természetes fedések. A nagyon látványos fedésű tetőket is tetőfedők építik. A motivált tanulók részt vehetnek hazai és nemzetközi szakmai versenyeken. A magyar versenyzők rendszerint a nemzetközi élmezőnyben végeznek öregbítve a tetőfedők jó hírnevét.

Ajánlott minden fiatal számára, akit vonz a magasság, szereti a mozgalmasságot, szeret alkotni, építeni és fával dolgozni.

Intenzív képzés

A teljes tananyagot rövidebb képzési idő alatt sajátíthatják el a résztvevők. Egyes elméleti tananyagtartalmak feldolgozása önálló felkészülést igényel, távoktatási formában, oktatói irányítással.

Képzésről kizáró egészségügyi okok

Átlagon aluli fejlettség és izomerő. A statikai rendszer és a végtagok minden anatómiai és funkcionális rendellenessége, betegsége, ortopéd szakorvos javaslata szerint. A szív és a keringési rendszer bármilyen idült betegsége vagy rendellenessége a kardiológiai járóbeteg szakellátás orvosának javaslata szerint. Krónikus légzőszervi megbetegedések. Krónikus gyomor- bélrendszeri megbetegedések. Kollapszus-hajlam. Diabetes mellitus. Epilepszia. Szédülés. Egyensúlyérzés zavara. Idült bőrbetegség. Halláscsökkenés. Tér- és mélységlátás hiánya. 0,8–0,4; 0,9–0,3-nál rosszabb látásélesség. +6,0 és -6,0 D-nál erősebb szemüvegviselés.

Általános tájékoztató

A felnőttek szakmai oktatásában részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést kötünk. A szerződés tartalmazza a képzés jellemzőit, a szerződő felek jogait, kötelességeit. (Felnőttképzési szerződésminta)

Előzetes tudásfelmérés alapján, beszámítási lehetőséget biztosítunk.

Az induló képzés keretében a résztvevő felnőttképzési jogviszonyban áll a képző intézménnyel: a képzés időtartamára nem jár családi pótlék, társadalombiztosítási-, illetve árvaellátás, ösztöndíj.

Kompetenciaelvárás

Ügyes mozgás, állóképesség, jó fizikum, jó szemmérték és térlátás, matematikai és rajzkészség, kézügyesség, csapatmunka.

A szakképzettséggel rendelkező tetőfedő

- kiszámolja a tetőfedési aljzatok anyagszükségletét, meghatározza a tető valós felületeit, kiszámolja a tető geometriai méreteit
- a mérőeszközöket biztossággal használja
- használja a tetőfedés kéziszerszámait és kisgépeit
- ellenőrzi az ácsmunkát, a kapcsolódó bádogos szerkezeteket
- megtervezi a tetőfedés munkafolyamatát
- működteti a munkavégzéshez szükséges gépeket, berendezéseket, mérőeszközöket.
Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (1 + 2) :