A szakma ismertetése

Turizmus-vendéglátás ágazat 2 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.

Intenzív képzés

A teljes tananyagot rövidebb képzési idő alatt sajátíthatják el a résztvevők. Egyes elméleti tananyagtartalmak feldolgozása önálló felkészülést igényel, távoktatási formában, oktatói irányítással.

Képzésről kizáró egészségügyi okok

Cukorbetegség, egyéni elbírálás szerint. Lisztérzékenység, egyéb ételallergia, egyéni elbírálás szerint. Krónikus légzőszervi megbetegedések (pl. asthma). Epilepszia. Végtagok és gerinc elváltozásai egyéni elbírálás szerint (szakorvosi elbírálás alapján). Szív- és keringési rendszerbetegsége esetén cardiológiai szakellátás orvosának javaslata szerint. Bőrbetegségek egyéni elbírálás szerint. Csökkent látásélesség (szemészeti vizsgálati eredmény alapján, egyéni elbírálás).

Általános tájékoztató

A felnőttek szakmai oktatásában részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést kötünk. A szerződés tartalmazza a képzés jellemzőit, a szerződő felek jogait, kötelességeit. (Felnőttképzési szerződésminta)

Előzetes tudásfelmérés alapján, beszámítási lehetőséget biztosítunk.

Az induló képzés keretében a résztvevő felnőttképzési jogviszonyban áll a képző intézménnyel: a képzés időtartamára nem jár családi pótlék, társadalombiztosítási-, illetve árvaellátás, ösztöndíj.

Kompetenciaelvárás

Kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó szervezőkészség, nagy terhelhetőség.

A szakképzettséggel rendelkező cukrász

  • felveszi a megrendeléseket
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat
  • kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló menny-iségeket
  • elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat
  • munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ
  • sütési és főzési műveleteket végez
  • kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti
  • az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi,dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít
  • fagylaltokat főz és fagyaszt
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít
Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (5 + 0) :