Országos pincér szakmai továbbképzés

Országos pincér szakmai továbbképzés

Rendezvényeink | KSZC.HU | 2017-november-24 18:11:15 |

Országos pincér szakmai továbbképzést rendeztek 2017. november 28-án a Kaposvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tankabinetjében.

A régió szakembereinek tartott továbbképzés a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület kezdeményezésére a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség védnökségével, a Kaposvári Szakképzési Centrum, valamint a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével került lebonyolításra.

"Elfogy a munkaerő - itthon kell tartani a pincéreket" címmel jelent meg cikk az eseményről a sonline.hu-n:

Egy új tankönyv és egy videó is segíti mostantól a pincérszakma oktatását. A régiós szakoktatók egy szakmai továbbképzésen találkoztak a kiadványokkal először kedden Kaposváron. A Shnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület célja a taneszközökkel, hogy egységesítse a tananyagot.
Az új oktató videóból kiderül, hogyan kell kínálni az előételt és pontosan milyen pohárba és mennyit illik tölteni a különböző borokból. Ez a dvd is az egységes szemlélet kialakítását segíti a pincérszakmában. Eddig ugyanis ennek hiánya volt az egyik legnagyobb probléma a vidéki iskolákban.
– A versenyeken kiderült az is, hogy a trendek budapesti változásairól mi itt vidéken, akár Kaposváron vagy a kisebb városokban alig-alig hallunk – panaszkodott Göndöcz Tibor, aki már 17 éve oktatja a pincér szakmát a Széchényi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumban. – Mert ezek nincsenek benne a tankönyvekben. A mostani továbbképzés célja, hogy egységes személetet továbbítson.
A találkozóra négy szakképzési központból érkeztek érdeklődő oktatók. – A pécsi, a szekszárdi, a siófoki és természetesen a kaposvári szakképzési centrumból 25 pincér-pedagógus kolléga vett részt a rendezvényünkön – mondta Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója. – Mivel ez a szakma is folyamatosan fejlődik, így mindig követni kell az új trendeket, kihívásokat.
A Shnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület az ország több pontján szervezett a kaposvárihoz hasonló továbbképzéseket. – Újra kiadta egyesületünk Shnitta Sámuel névadójáról elnevezett tankönyvet, amelyben egységesítjük a szakanyagot az oktatók és a diákok részére – árulta el Korenika Attila, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület titkára. – Nagyon sok iskolában már ebből a könyvből tanulnak a gyerekek, s azt szeretnénk, ha mindenhova eljutna, így könnyebb lenne a felkészülés a versenyekre, vizsgákra. Ehhez elkészítettünk egy oktató dvd-t is.
A szakemberek ugyanakkor azt is mondják: a magyar vendéglátás színvonala kimagasló. Ezért is fogadják a magyar pincéreket külföldön is szívesen. – Sokan azt mondják, hogy esetleg öngólt lövünk azzal, hogy mi kiképezzük ezeket a fiatalokat és utána nagyon gyorsan elmennek külföldre – tette hozzá Varga József, a SKIK elnöke.
A fórumon elhangzott: a vendéglátásban dolgozók bérének javításával könnyebben itthon lehetne tartani a fiatalokat. (Forrás: sonline.hu)

Az eseményről a Kapos TV és a Somogy TV is beszámolt híradásaiban.










Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (9 + 8) :