EFOP-3.1.10-17-2017-00035

EFOP-3.1.10-17-2017-00035

Pályázataink | KSZC.HU | 2018-február-02 19:13:07 |

Pályázat elnevezése: Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a KSZC Szigeti–Gyula Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában

Pályázati azonosító: EFOP-3.1.10–17–2017–00035

Megvalósítási időszak: 2018.02.01 – 2020.10.01.

Az EFOP-3.1.10–17 – Lépj egy fokkal feljebb! elnevezésű pályázat elsődleges célja, hogy a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók körében növekedjen a középfokú végzettséget megszerzők, valamint a felsőoktatásba bekerülők aránya. A pályázat ezáltal hozzájárul a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséhez. A projekt megvalósításához intézményünk 29.961.960 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

A projekt 2018 februárjában vette kezdetét. A 2017/2018-as tanév során az alábbi tevékenységeket valósítottuk meg:

Elkezdődött a tanulóbarát iskolai környezet kialakításához szükséges eszközbeszerzés. Megújult, bútorokkal és informatikai eszközökkel gazdagodott az idegen nyelvi szaktanterem. Tanulást segítő eszközöket, könyveket vásároltunk.

A diákok fejlesztése céljából mentor–tanuló párokat alakítottunk. A bemeneti kompetenciamérések után a tanulók egyéni fejlesztési tervüknek megfelelően tantárgyi, mentori és idegen nyelvi foglalkozásokon vehettek részt.

A szülőkkel való partneri viszony kialakítása céljából több programot szerveztünk.

2018 márciusában a szülői est során kulturális program és büfé várta vendégeinket. A programban részt vevő tanulók szerepeltek az ünnepi műsorban, segítettek a rendezvény szervezési munkálataiban.

A júniusi közös főzés is jó hangulatban telt. Szülők, diákok és pedagógusok közreműködésével egészséges saláta, valamint pincepörkölt készült a délelőtt során.

A diákok továbbtanulási terveit erősítendő 2018. április 27-én, a Kaposvári Egyetemre látogattunk. Megtekintettük az egyetem előadótermeit és modern könyvtárát is. Az egyetem egyik előadótermében, rövid, de annál érdekesebb tájékoztatót hallhattunk az egyetem felépítéséről, a választható szakokról, az egyetemi életről. Látogatásunkat ezután az egyetemhez tartozó Pannon Lovasakadémián folytattuk, majd a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont felé indultunk. Körbesétálva a gondozott, parkosított területet, kellemesen elfáradva, a hallottak és látottak élményével telten indultunk vissza Kaposvárra, ahol pizzázással ért véget a tartalmas és látnivalókban bővelkedő nap.

A pályaorientációs foglalkozás során 2018. június 4-én két egykori tanítványunk tartott előadást. A motiváló program során beszéltek középiskolai, „szigetis” élményeikről, a pályaválasztás és a továbbtanulás nehézségeiről, valamint választott hivatásukat is bemutatták.

A diákok program iránti elkötelezettségét erősítették a feltöltődést biztosító kirándulások, kulturális programok.

A Müller táncosai című előadást 2018. május 25-én 14 órakor tekinthettük meg a kaposvári Csiky Gergely Színház stúdiószínpadán. A történet szereplői jobb sorsra érdemes, lázadó fiatalok, akik elveszve, célok nélkül kallódnak a felnőtté válás útvesztőiben. A hip–hop zenével és táncokkal színesített darab letaglózta a közönség minden egyes tagját. A kimondottan tinédzsereknek szóló előadás több diák számára az első színházi élmény volt.

2018. május 30-án 25 tanuló és 3 pedagógus vett részt a Szivárvány Kultúrpalotában Az igazi csoda című film vetítésén. Sok tanuló nem járt még ebben az impozáns palotában, de az art-deco stílus szinte minden tanulónak elnyerte a tetszését. Így a mozizás némileg a művészettörténeti-építészeti ismeretek bővítését is szolgálta. A filmet a tanulók csendben, kulturáltan és figyelmesen nézték végig. Azért erre a filmre esett a választás, mert az iskolai kiközösítés, a másság elfogadása, a család és barátság témáját járta körül, és ezek a témák valamilyen formában minden tanulót érintenek. A film kellőképpen megható és könnyen emészthető volt ahhoz, hogy az eltérő korú és intelligenciájú gyerekek is egyaránt élvezhessék.

2018. június 12-én egész napos, balatoni kiránduláson vehettek részt a diákok. A balatonboglári Kalandparkban kezdtük az élménygyűjtést, majd a bobozás után felsétáltunk a Gömbkilátóhoz. Ezután legyalogoltunk a balatonboglári kikötőbe, ahol hajóra szálltunk, és egy órát hajókáztunk a tavon. A kirándulás kellemes meglepetése volt, hogy a különböző évfolyamokról, különböző osztályokból összeállt társaság csapatként tudott együttműködni. A kirándulás a balatonszárszói József Attila Emlékházban folytatódott. Az emlékház modern, fiatalos szemléletű kiállítása elnyerte a tanulók tetszését. Élményekben gazdag nap után fáradtan érkeztek haza a kirándulók.

A pályázatnak köszönhetően a részt vevő diákjaink és pedagógusaink között kialakultak a hosszú távú közös munka feltételei, az együttműködési hajlam és a szükséges bizalom. A projekt a 2018/2019-es tanév során folytatódik.






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (10 + 2) :