70 ÉVES AZ EGÉSZSÉGÜGYI KÖZÉPISKOLA

70 ÉVES AZ EGÉSZSÉGÜGYI KÖZÉPISKOLA

Videók | KSZC.HU | 2018-március-27 20:08:55 |

"Múltba repítő kiállítással ünnepli 70. születésnapját a Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az intézmény múltjáról és jelenéről Veiger Katalin igazgatónővel beszélgettünk." - írja a kaposvarmost.hu. Az ünnepi alkalomból videót is készített (lásd fent) a hírportál:


Jubileum az egészségügyiben" a kapos.hu is cikket közölt:

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli idén a kaposvári Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola.

70 éve, 1948-ban alakult a KSZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola jogelődje. Akkor még csak ápolókat képzetek itt, főleg a kórház számára. Ez a profil a mai napig nem változott. Igaz, ma már a felnőtt oktatásban is jelentős szerepet vállalnak.

"A nappali oktatás mellett nem szabad megfeledkeznünk a felnőtt oktatásról sem, amely a kezdetek óta meghatározója volt iskolánk szakmai munkájának. Régiónk területén sokáig csak mi végeztünk egészségügyi és szociális intézmények részére át és továbbképzéseket. Így számukra ez a fajta képzés most is lehetőségként áll." - tájékoztatott az intézmény igazgatója, Veiger Katalin.

öregdiákEgy öregdiák mutatja iskolai fotóalbumát

A Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója is gratulált az intézmény évfordulójához.

"Nagyon nagy a múlt, hiszen 70 éven át egészésgügyi képzést folytatni az nem kis dolog. Az elődeinknek nagyon nagy érdemei voltak abban, hogy idáig jutott az iskola. Én úgy gondolom, hogy az elődöknek nem kell szégyenkezniük azért, amit az iskola jelenleg mai is folytat." - mondta el Csiba Ágota.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő pedig arról beszélt: az intézményben zajló képzés világszínvonalúnak számít.

"Világsznívonalú képzés, amit nem is veszünk észre, mert természetessé vált. Evidensé, hogy azt kapjuk, ami kapunk ezektől a szakdolgozóktól és orvosoktól. Azt hiszem, csak akkor jövünk rá valaminek az értékére, ha elveszítjük azt." - tette hozzá Gelencsér Attila.

Az ünnepség után egy, az orvosi eszközök történetét, fejlődést bemutató kiállítás is nyílt az egyik tanteremben.

(forrás: http://kapos.hu/hirek/egeszsegugyi_anyagok/2018-03-27/jubileum_az_egeszsegugyiben.html)

"Ápolástörténeti kiállítás nyílt a 70 éves iskolában" cimmel a sonline.hu számolt be az eseményről:

A felnőttoktatás a kezdetektől meghatározó az intézmény életében, a régióban sokáig csak itt nyújthattak át- és továbbképzéseket, újabb szakvégzettségeket az egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinak.

Tankórterem és fityula – ápolástörténeti kiállítást is megtekinthettek a látogatók a Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakiskolájában, mely a fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte. 1948-ban még Dobó Katica Állami Betegápolónő Iskola néven alakultak. Hét évtized történelmi viharaiban sokat változott a név és a helyszín, de a profil nem: egészségügyi, illetve szociális dolgozókat képeznek, mondta Veiger Katalin intézményvezető. Az ünnepségen köszöntötték Tapazdi Esztert, aki 31 éven át volt iskolaigazgató.

iskolaigazgató
Az elődöknek nem kell szégyenkezniük az iskola mai teljesítményéért, fejtette ki Csiba Ágota, a KSZC főigazgatója, aki hozzátette: egyre népszerűbb az egészségügyi képzés, a tanulólétszám nem csökken, sőt a felnőttoktatás a befogadóképessége határán működik. Veiger Katalintól megtudtuk: a felnőttoktatás a kezdetektől meghatározó az intézmény életében, a régióban sokáig csak itt nyújthattak át- és továbbképzéseket, újabb szakvégzettségeket az egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinak, és most is várják a jelentkezőket.

Világszínvonalú a magyar egészségügyi képzés, ennek is köszönhető, hogy a magyar egészségügyben dolgozók a világ bármely pontján megállják a helyüket, hangsúlyozta ünnepi beszédében Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere köszöntőjében rámutatott: nem elég modern kórházakat építeni, de el kell érni, hogy a betegek megfelelő ellátással találkozzanak, és ezt a biztonságot csak az egészségügyi dolgozók adhatják meg.

A gyakorlati képzést méltatták

A jubileumi ünnepséget elhangzott: a gyakorlati képzőhelyek is nagy szerepet játszottak az iskola életében. Az ünnepségen meghívott vendég volt Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója és Héra Eszter ápolási igazgató, valamint Mayer Judit, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője, és Turnár Jánosné, a Kaposvári Szociális Központ vezetője is. Valamennyien azon munkálkodnak, hogy az ápolás és gondozás terén szívvel-lélekkel, alázatossággal és hivatástudattal rendelkező ápolókat képezzenek.

(forrás: https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/apolastorteneti-kiallitas-nyilt-a-hetveneves-iskolaban-1006147)






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (1 + 0) :