Ökoiskola

Ökoiskola

Egyéb | KSZC.HU | 2018-október-15 08:29:47 |

Ökoiskola címet nyert el a Kaposvári SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Pálinkás Margit, a cím elnyeréséhez szükséges pályázat írójának beszámolója:

Iskolánk 2018. tavaszán benyújtotta be pályázatát az ökoiskola cím elnyerésére. Miért is jó ez iskolánk számára? Több szempontból is. Egyrészt rámutat arra, hogy az iskola tanulói és dolgozói igyekeznek minél kevésbé károsítani a környezetüket, továbbá azt is, hogy közös erővel próbáljuk meg szebbé tenni élő környezetünket és igyekszünk betartani a fenntarthatósági elveket. A már meglévő értékeink megfeleltek a pályázat által támasztott kritériumok többségének.

A pályázatunk tartalmazott egy intézményi önértékelési táblázatot, és az iskola bemutatását is. Az önértékelés során azokat a szempontokat kellett figyelembe venni, amelyeket már megvalósítottunk, illetve amit a közeljövőben szeretnénk megtenni. Fontos volt, hogy az iskolánk dolgozói (tantestület, technikai dolgozók), diákönkormányzat, szülők és a fenntartó is támogassák a pályázatot, hiszen az abban foglaltaknak a megvalósítása hosszabb távon csak csapatmunkával lehetséges. Az iskola helyi tantervébe és Pedagógiai programjába is be kellett építeni a környezeti nevelés és fenntarthatósági elveket.

Meglévő értékeinkhez sorolható az iskola parkjában elhelyezkedő iskola-tó, továbbá virágosított területe, amelynek létrehozásában és fenntartásában Kozma György tanár úr segítkezett. Az iskola belső részében is jellemző a hangulatos, virágos részek kialakítása, amelyben az iskola több dolgozójának van szerepe. Iskolánk tetőterében napelemes rendszer lett kiépítve, amelynek segítségével elektromos áram termelése történik - a későbbiekben megoldható lenne a kevesebb hálózati áramfogyasztás is. A kirándulások, terepvizsgálatok során lehetőségünk van mintavételezésre, amelyeket laborban megvizsgálhatunk, és összehasonlító méréseket végezhetünk. Egészséges iskola büfét üzemeltetünk, ahol odafigyelnek az élelmiszerekre vonatkozó előírásokra, továbbá figyelünk arra is, hogy lehetőleg hazai termelőktől történjen az árubeszerzés. A szelektív hulladékgyűjtés iskolánkban való megvalósításáért iskolánk igazgatója Kárász László tett igazán sokat.

Feltétlen jónak tartjuk, hogy az iskolánkat más ökoiskolák és civil szervezetek is támogatják – a velük való kapcsolat közös programok keretében tovább mélyíthetőek. Kirándulások, kerékpártúrák alkalmával megvalósulhat tanulóink környezeti- és egészségnevelése.

Új oktatási módszerek alkalmazásával iskolánk tantestülete, igyekszik minél hatékonyabban és eredményesebben tanítani. Ezen eredmények már szerepeltek a tavasszal megírt pályázatban is, amelyeket a következő években szeretnénk tovább fejleszteni.

2018.09.01-től 2021.08.31-ig viselhetjük a szeptemberben elnyert Ökoiskola címet.

Az elismerést az Agrárminisztériumban megrendezett ünnepélyes díjkiosztón vehette át Pálinkás Margit iskolánk tanára. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Agrárminisztérium és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete által megvalósított rendezvényen Prof. Dr. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára adta át a cím viselésére jogosító oklevelet.

Az 2018/2019. tanév során számtalan program lesz az ökoiskola keretében. Fontos, hogy mindennapi életünket, tudatosan áthassa az a gondolat, hogy vigyázzunk természeti értékeinkre és környezetünkre egyaránt. Teremtsünk egy olyan környezetet, amelyben igazán jól érezzük magunkat, és közösen építsünk igazán jó dolgokat!






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (2 + 3) :