Akire büszkék vagyunk: Szakács Ibolya Weszely Ödön Díja

Akire büszkék vagyunk: Szakács Ibolya Weszely Ödön Díja

Büszkeségeink | KSZC.HU | 2019-június-03 11:26:38 |

2019. június 3-án 24 szakképzésben dolgozó pedagógus – köztük három somogyi szakember – vehetett át hétfőn elismerést Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől és Pölöskei Gáborné, köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkártól Pedagógusnap alkalmából Budapesten, a Duna Palotában. Egészen mostanáig nem létezett díj kifejezetten a szakképzésben dolgozó pedagógusok, szakoktatók kitüntetésére. Ezt a hiányt pótolta a Minisztérium az idén először átadott, a szakképzésért és felnőttképzésért odaítélt díjjal.

A Miniszter Úr a díjátadó ünnepélyen elmondta, hogy idén a csupán érettségit adó gimnáziumokkal szemben a felvételizők 40 százaléka szakgimnáziumba jelentkezett. A felvételi adatok azt mutatják, hogy egyre többen veszik észre a szakképzésben rejlő lehetőséget. A szakképzés mellett döntő fiataloknak „versenyképes végzettséget, a gazdaság által elvárt tudást kell biztosítanunk” – fogalmazott Palkovics László. Az idei, rekord látogatottsággal zárt „Szakmák éjszakája” rendezvényhez hasonló versenyeknek és népszerűsítő kampányoknak is az a legfőbb célja, hogy megismertessék a fiatalokat az új lehetőségekkel, szakmákkal; ráirányítva a pályaválasztás előtt álló diákok figyelmét a „szakmák izgalmas világára”.

A Miniszter Úr arra kérte a szakképzésben dolgozó pedagógusokat, hogy „az eddigi lendületet megtartva, sőt, ha lehet, még fokozva” újítsák meg együtt a szakképzést, hiszen – mint mondta – „együtt kell elérnünk, hogy minden magyar fiatal a gazdaság által igényelt képzettség elsajátításával és az egész életen át tartó tanulásra alapozó készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerüljön ki az iskolarendszerből”. Beszédében arra is kitért: alig várható el egy szakterület dolgozóitól, hogy megbecsültnek érezzék magukat, ha „tevékenységük megkülönböztetett jelentősége nem fejeződik ki elismerésben”. Ezen kíván változtatni a Minisztérium a most bevezetett díjjal.

Az ünnepélyes díjátadón került sor a Weszely Ödön Díj kiosztására is, melyet a szakképzés és felnőttképzés területén kimagasló, példamutató oktatói szakmai tevékenységet végző személy vagy szervezet szakmai elismeréseként adnak át. Idén egyik tagintézményünk pedagógusa, a Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziumának szakmai igazgatóhelyettese Szakács Ibolya is a Díjazottak között volt.

Szakács Ibolya korábban Nagyatádon, a helyi középiskolában a gépészet munkaközösség vezetője, gyakorlati oktatásvezető és több cikluson keresztül osztályfőnök volt; majd 2013-ban kapott felkérést a Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziumának szakmai igazgatóhelyettesi feladatok elvégzésére, mely feladatot jelenleg is nagy munkabírással, magas színvonalon teljesíti. Az ipar, a technológia, a számítógépes tervezés folyamatos fejlődése miatt pályája során mindig kiemelt figyelmet fordított szakmai és pedagógiai tudásának megújítására, fejlesztésére. Folyamatosan képezte magát, 1996-ban mérnök-tanári végzettséget, 2014-ben pedagógusi szakvizsgát szerzett. Hitvallása, hogy a pedagógus munkája a diákok sikerén, eredményein keresztül válhat eredményessé. A szakmai ismeretek átadásán felül, az emberi értékek közvetítését is elsőrendű feladatának tartja. A tehetséges és a felzárkóztatásra szoruló tanulók felkarolását, segítését mindig is elsődleges feladatai közé sorolta. Rendszeresen indította tanulóit szakmai versenyeken, 2012-ben egyik tanítványa a CreoStart országos Creo CAD verseny döntőjébe jutott. Az átadott szakmai ismeretek birtokában tanítványai mind a gépészmérnöki egyetemi képzésben, mind pedig végzett technikusként a munkaerőpiacon is megállják a helyüket.

A méltán kiemelkedő elismeréshez ezúton is szívből gratulálunk.



Sajtómegjelenések:





Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (5 + 8) :