Nemzeti Összetartozás Napja és a trianoni békediktátum 99. évfordulója

Nemzeti Összetartozás Napja és a trianoni békediktátum 99. évfordulója

Egyéb | KSZC.HU | 2019-június-04 11:28:42 |

2019. június 4-én országszerte és a határon túlon is megemlékeztek a trianoni békeszerződés 99. évfordulója és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A trianoni békediktátum 99. évfordulója és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 2019. június 4-én a kaposvári Berzsenyi parkban felállított Trianon Emlékműnél is megemlékezést tartottak, melyen a Déryné Vándorszíntársulat és a Somogy Táncegyüttes is fellépett. Szita Károly úr, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere és Gelencsér Attila országgyűlési képviselő úr is részt vett a kaposvári rendezvényen, melyen Császtvay Tünde címzetes egyetemi tanár, az MTA Bölcsészettudományi Központ irodalomtudományi intézetének tudományos főmunkatársa tartott ünnepi beszédet. Megemlékezésében így fogalmazott: tudjuk máig és még ma is érezzük, hogy az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés Magyarország több mint ezer esztendős kárpát-medencei történelmének talán legnagyobb traumája.

A Kaposvári SZC Lamping József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai és tanárai ezen a napon együtt ünnepelték a Nemzeti Összetartozás Napját két külhoni magyar testvériskolájukkal: a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolával valamint a szabadkai Politechnikai Iskolával.



Sajtómegjelenések:





Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (6 + 2) :