Fodrász tanműhelyt alakítottak ki a Lampingban

Fodrász tanműhelyt alakítottak ki a Lampingban

Egyéb | KSZC.HU | 2020-július-17 |

A 2020/21-es tanévtől saját fodrászműhely segíti a gyakorlati oktatást a Lamping József Technikum és Szakképző Iskolában. Három évfolyamon jelenleg 44-en tanulják a mesterséget, van olyan diák, aki a nyári szakmai gyakorlatát is itt tölti. A korszerű létesítmény a berendezésekkel és minden kiegészítővel együtt összesen mintegy 2,5 millió forint pályázati forrásból valósult meg.

Tükrök, kényelmes székek, fejmosók, hajszárítók, hajszárító búra, álló klimazon, ollók, fésűk és kefék – mint egy igazi fodrászszalonban, minden elengedhetetlen kellék megtalálható az iskolában kialakított műhelyben. Agócs Attila igazgató büszkén meséli, hogy építő- és faipari iskola lévén gyakorlatilag minden egyes szakma részt vett a két terem kialakításában. - „Az intézmény oktatói és a diákok szakmai gyakorlat keretében végezték el a felújításokat. Asztalosok, kőművesek, burkolók, festők és épületgépészek mind-mind kivették a részüket, a munkálatokat pedig az építésztechnikusok kooordinálták. Nagyon szervezetten, igazi csapatmunka volt.”

A diákokat Karácsonyi Tamásné , Ildikó és Bogdán Krisztina fodrászok oktatják a mesterségre. Folyamatosan képzik magukat és rendszeresen járnak szemináriumokra is. Ildikó fiatalos, vagány, rövid frizurákat készít a legszívesebben, Krisztina pedig elárulta, hogy bár trendek jönnek-mennek, minden új irányzat mögött valamelyik alaphajvágás lapul. Szerinte már az első érintésből - ahogyan megfogja az ollót vagy a fésűt - kiderül, hogy valakinek van-e érzéke a szakmához.


Imádnak tanítani, mindketten következetes, szigorú oktatónak tartják magukat. Az elméleti és a gyakorlati képzés - optimális körülmények között - párhuzamosan zajlik, a jó kézügyesség és a kreativitás azonban nem minden - vallják a szakemberek. A szakmán túl igyekeznek a fiatalok személyiségét is formálni, hiszen a fodrászok kihívásokkal teli, pörgős és szociális kapcsolatok kiépítésében nagyon intenzív életet élnek, ezért nagy hangsúlyt fektetnek az órákon a kommunikációs készségek fejlesztésére is, olykor hajmodellt hívva segítségül. - „Nem elég ügyesnek lenni, jól kell tudni bánni az emberekkel is. A modellen való gyakorlás mindig kihívás, az már élesbe megy. Vannak kérések, megfelelési kényszer, kicsi izgalom. Nagyon jó dolognak tartom, a mindennapi munkára hasonlít.” – mondja Bogdán Krisztina. A barátságos, ügyfélbarát viselkedést hangsúlyozza Karácsonyi Tamásné is. - „A jó fodrász motivált, kitartó és érdeklődő. Ám a tudás és kreativitás mellett ugyanolyan fontos a saját magával szembeni igényesség, és a mások iránti empátia. A babafej előnye, hogy mindig kéznél van, az alapokat ezen sajátítják el, de modell esetében tanulják és alkalmazzák a különböző viselkedési és kommunikációs helyezeteket.”


Bogdán Krisztina szakoktató szerint nagy izgalommal várták már a tanulók is az új tanműhelyt. Eddig egy tanteremben, örökölt eszközökkel gyakoroltak, mostantól viszont modern körülmények között tanulhatnak. „Ünnepként élték meg a gyerekek, amikor bepakoltunk. Kicsit az otthonunk lett. Itt már úgy dolgozhatnak, mintha az igazi munkahelyükön lennének.”

19 diák, köztük Dékmár Alexandra is az új tanműhelyben teljesíti nyári szakmai gyakorlatát, miután nem találtak külső helyszínt, ahol fogadták volna. Jó kézügyessége miatt egykori tanárai javaslatára jelentkezett a fodrászképzésre. Szandra kitartására a legbüszkébb. -„Sohasem adom fel. Sokszor érzem, hogy nem fog menni, de mégis megcsinálom, utólag pedig örülök a sikereknek.” – mondja a jövőre végzős fodrásztanuló lány, aki már keresi a szakmai kihívásokat is. -„Még nem voltam versenyen, de szívesen mennék. Ha minden jól alakul, szeptemberben össze is jöhet az első megmérettetés.” Olykor szkeptikusan fogadja, de természetesen ő is folyamatosan követi a legújabb divatirányzatokat, közeli ismerősei készséggel jelentkeznek be hozzá modellnek. Szandra úgy tervezi, a technikum elvégzésével, 5 év szakmában eltöltött gyakorlati év után, meg sem áll majd a mestervizsgáig.

Agócs Attila elmondta, hogy a fodrász szakma az intézmény legkedveltebb képzései közé tartozik, fiúk-lányok körében egyaránt népszerű. Akik kedvet kaptak a mesterséghez, szeptemberig még leadhatják jelentkezésüket.


Új tanműhely az építőipariban | Kapos TV
Élesben gyakorolhatnak | KaposPont
Legutóbbi bejegyzések

Játékos feladatok a centrum Pályaválasztási felületén

Játékos feladatok a centr...

A Noszlopy és az Ady is sikeresen szerepelt a pénzügyi versenyen

A Noszlopy és az Ady is s...

Minden korosztályt vár a Kutatók éjszakája

Minden korosztályt vár a ...

Tervezz saját jövőt a Szakmavilág app segítségével!

Tervezz saját jövőt a Sza...

Középiskolai felvételi: december 4-ig lehet dönteni

Középiskolai felvételi: d...

Mit adott neked az Erasmus+?

Mit adott neked az Erasmu...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet: