Malgay Viktor: veszélyben vannak élővizeink

Malgay Viktor: veszélyben vannak élővizeink

Egyéb | KSZC.HU | 2020-augusztus-06 |

Jelentős személetváltásra van szükség a környezetvédelem és a környezetgazdálkodás területén – hangsúlyozta Malgay Viktor erdőmérnök, a Dráva Völgye Technikum és Gimnázium szakmai igazgatóhelyettese a barcsi televíziónak.

A szakember szerint az 1800-1900-as évektől óriási változások mentek végbe a hazai természeti területeinkben és értékeinkben, ilyen volt például, amikor Középrigócon is megjelentek, aztán végül elszaporodtak az inváziós növény- és állatfajok. Malgay Viktor súlyos problémának látja az erőltetett erdősítést, mint mondja, a fák nagy mennyiségű vizet használnak fel, ami csökkenti az átáramló víz mennyiségét, ez pedig vízhiányhoz vezet. Példaként említette a Barcsi-ősborókás vidékén mára kiszáradt Tíva – tavat. Úgy véli, tévúton járunk akkor is, amikor pillanatnyi érdekek mentén a túlzott mértékű vegyszeres védekezéshez nyúlunk, ugyanis a helytelen megoldás képes megbosszulni magát. A szakember ezért a tudatosságra és a mértékletességre hívta fel mindenki figyelmét. Malgay Viktor beszélt arról is, hogy a középrigóci meteorológiai állomáson volt olyan áprilisi nap, amikor eddig példátlan - a mongol sivataggal majdhogynem megegyező - légköri szárazságot regisztráltak, ekkor a minimum relatív páratartalom 12,5% volt, az optimális 60% helyett. A szakember nem zárja ki, hogy ez is közrejátszhatott abban, hogy Magyarország viszonylag könnyen megúszta a koronavírus járvány első hullámát.

A Híd Televízió interjúja az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:


Az erdő az egyik legsokoldalúbb munkahely. Természet, gazdálkodás, ember – ebben a szakmában összeér. Aki nem munkának, hanem hivatásnak tekinti az erdei környezetben történő feladatok ellátását, képes szerteágazó tevékenységet végezni, szeret csapatban dolgozni, az Erdésztechnikus képzés már a felnőttek számára is elérhető a Kaposvári SZC Dráva Völgye Technikum és Gimnáziumban. Érdeklődni az intézmény honlapján illetve a 82/565-620 vagy a 30/634-1390 telefonszámok valamelyikén!






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (5 + 1) :