Robotokkal a korszerű oktatásért

Robotokkal a korszerű oktatásért

Pályaorientáció | KSZC.HU | 2020-október-20 |

Új generációs robotok alkalmazását sajátíthatják el az Eötvös Loránd Műszaki Technikum diákjai. A két, összesen 26,5 millió forint értékű eszköz Kaposvár újraiparosítási programjának részeként, egy sikeres pályázatnak köszönhetően került az intézményhez. Szita Károly polgármester az ünnepélyes átadón hangsúlyozta, erős helyi gazdaság, erős oktatás nélkül nem létezik, ezek a robotok pedig a képzésen és a szakember utánpótláson keresztül ezt a célt is szolgálják. Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a műszaki ágazatokban tanuló diákok számára egy új dimenzió nyílik meg, hiszen az egyik legkorszerűbb technológia területén szerezhetnek jártasságot.

A MiR 100-as autonóm szállítórobot mobiltelefonnal is irányítható és programozható. A negyedik ipari forradalom méltó képviselője, ugyanis az önvezetés során szoftveresen hozzárendelt vagy saját maguk által tervezett útvonalat követnek – hangzott el a rendezvényen. Természetesen még ekkor is kerülhet az útjába akadály. Ebben az esetben a robot új útvonalat tervez, és kikerüli az útjába került tárgyat vagy embert. A szoftver segítségével beállítható, hogy melyik irány legyen az elsődleges, s olyan zóna is megadható, ahová a robot egyáltalán nem mehet be. Tapasztalatok alapján három műszakot minden nehézség nélkül elvégez, s havi kétszázötven kilométert is képes megtenni. Szabó Richárd Bence gépgyártás technológiai technikus a Somogyi Hírlapnak elmondta, először egy térképet ültettek a robotba a helyiségről, majd sebességet állítottak rajta, sőt hang és fényjelzésekkel is ellátták. Szerinte könnyen megtanulható a rendszere.

A duális oktatásban szintén jól hasznosítható UR3-as univerzális robotkar a világ első számú együttműködő robotja, kis méretéből és súlyából adódóan biztonságosan tud az emberrel együtt dolgozni, Linux-alapú szoftvere pedig könnyen és logikusan programozható.

Ezeket a korszerű eszközöket leggyakrabban olyan multinacionális vállalatok alkalmazzák, amelyeknek kiemelten fontos a gyártási és logisztikai folyamatok automatizálása és optimalizálása, számottevő mennyiségű energiát és költséget megtakarítva.

Sajtómegjelenések:

Robotok emelik a műszaki szakképző oktatásának színvonalát | Kapos TV

Püttyög, villog, teszi a dolgát | Kaposvár Most

Döntésképes robotokkal barátkoztak a diákok | Somogyi Hírlap

Fotó: Kaposvár Most






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (7 + 9) :