Kreatív megoldás a kaposvári tesitanártól

Kreatív megoldás a kaposvári tesitanártól

Büszkeségeink | KSZC.HU | 2021-február-23 |

Szertorna, talajgyakorlatok, dzsúdó: lényegre törő, minimalista, de rendkívül informatív videókkal készíti fel diákjait a testnevelés érettségire a kaposvári Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum tanára, Könye Szabolcs. Az eduline.hu-nak elmondta: a videókkal főként az a célja, hogy a diákoknak ne kelljen szaknyelven írt, 20-30 oldalas követelményeket olvasgatniuk, hanem élesben láthassák a gyakorlatokat.

„Nagyjából nyolc éve vizsgáztatok emelt testnevelés-érettségin, már sokféle vizsgázóval találkoztam. Voltak ügyesebbek, még ügyesebbek, és voltak, akik nem a központilag kiírt gyakorlatot mutatták be. Ami adódhatott abból, hogy nem tudták értelmezni a követelményeket, vagy rosszul töltötték le a netről. Ez viszont sajnos pontlevonással jár. Aztán most itt van a digitális oktatás is, ami még inkább megnehezíti a felkészülést.”

Persze az érettségi feladatok egy részét komolyabb segédeszközök nélkül, otthon is be lehet gyakorolni, ilyenek például a labdajátékok – teszi hozzá Könye Szabolcs. „Az, hogy nincs otthon kosárpalánk, nem gond, a mozdulatsort látják a felvételen, és ez a lényeg. Ha a vizsgán megcsinálják a gyakorlatot és nem dobják be a kosárlabdát a gyűrűbe, akkor is kaphatnak 4 pontot az 5-ből. De például a labdarúgásban a dekázáshoz sem kell focipálya, sőt a szlalom labdavezetéshez sem. Utóbbihoz elég öt alma vagy bármi más, amit labdavezetés közben kerülgetnek, aztán lőhetnek a ház oldalára, esetleg két fa közé” – mondja a testnevelő, hozzátéve: a korlát- és a talajgyakorlatokkal már nehezebb a diákok dolga, azokat nem lehet otthon gyakorolni. „Viszont ahogy a F1-es pilóta is fejben végigmegy a pályán a futam előtt, úgy fejben a vizsgázók is megtanulhatják, hogy a talajon melyik elem után mi következik, és ha tornaterembe jutnak, már tudják fejben a gyakorlatot, így egy kicsit közelebb vannak a megoldáshoz” - fogalmaz.

Fotó: sonline.hu

A teljes interjú:
Kreatív megoldás egy kaposvári tesitanártól: Facebook-videókkal készíti fel a diákokat az érettségire | eduline.hu

Legutóbbi bejegyzések

Április 22-én bolygónkat, a Földet ünnepeljük

Április 22-én bolygónkat,...

A Noszlopy diákjai győzedelmeskedtek a „KIV-AGY?” innovációs versenyen

A Noszlopy diákjai győzed...

Lezajlott az ÁSZÉV írásbeli döntője

Lezajlott az ÁSZÉV írásbe...

Bravúr a Digital Warriors Országos Döntőjében

Bravúr a Digital Warriors...

Nyilvánosak a szakmai vizsgák szabályai

Nyilvánosak a szakmai viz...

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

A holokauszt magyarország...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet: