Pályázat a gasztronómiai hagyományokra fókuszálva

Pályázat a gasztronómiai hagyományokra fókuszálva

Pályázataink | KSZC.HU | 2021-május-18 |

2021. február 1-én megkezdődött a Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola, illetve a horvátországi Virovitica Szakképző Iskola közös pályázatának megvalósítása, mely a „Fedezzük fel és ismerjük meg a gasztronómiai hagyományokat” címet viseli.

Az intézmények célja, hogy a programokon részt vevő tanárok és tanulók megértsék a gasztronómiai hagyományok megőrzésének fontosságát, megismerjék azok sokszínűségét.
Fontosnak tekintik a fiatalok ösztönzését a modernizációs trendek követése iránt, hiszen elengedhetetlen, hogy kreatívan és kellő tudatossággal gondolják újra a már bevált recepteket és nemzeti ételeinket.
Ennek részeként képzéseken, szakmai találkozókon kerülnek bemutatásra a hagyományos receptek modern konyhatechnológia segítségével újraértelmezett verziói. Alkotóműhelyeken való aktív részvétellel a bevont tanárok elsajátítják, hogyan kell megtanítani a tanulókat az ételek és desszertek modern és kreatív módon történő elkészítésére és bemutatására.
E mellett hiánypótló jelleggel, elméleti és gyakorlati képzéssel egybekötött workshopokon vizsgálják a borkultúra, a borszakértés (sommelier) iskolai tantervbe történő beépítését.

A pályázat nyitó konferenciájára 2021. május 18-án került sor – ezúttal az online térben -, mely során köszöntötték egymást a pályázatban együttműködő intézmények vezetői, ismertették a közös projektet és a tervezett programokat, illetve bemutatásra kerültek maguk az iskolák és az ott folyó képzések. Mint az előadásokban is rávilágítottak, az országhatár két oldalán folyó szakképzés számtalan ponton kapcsolódik egymáshoz, az oktatók és a diákok is izgatottan várják a gyümölcsöző együttműködést.

A projekt 20 hónapig tart. A pályázati programok a megvalósítás helyszínein, Horvátországban és Magyarországon tükörprojektben, mindkét iskolában egyformán valósulnak meg. Összesen 18 tanár - 9 horvát és 9 magyar -, valamint 60 tanuló - 30 horvát és 30 magyar – működik közre a szakmai megvalósításban.

A közös munka révén lehetőség van a határon túli módszerek, eljárások és jó gyakorlatok feltárására és megismerésére, illetve azok sikeres adaptációjára. A kölcsönös tanulás hozzájárul egy modern szemlélet kialakításához a Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola képzési programjában.






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (1 + 6) :