Bonis Bona díjjal ismerték el Mihajlovits Róbert mestercukrász munkáját. A Kaposvári SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola tanára a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehette át kitüntetését.
Az 51 éves Mihajlovits Róbert cukrászként végzett, érettségi után a budapesti vendéglátóipari főiskolán szerzett diplomát. A cukrásztanulókat 1985 óta tanítja, 32 éve. Cukrász mester, majd mestercukrász címet szerzett, 2011-ben szakmai munkáját miniszteri elismerésként Nagyváthy János díjjal jutalmazták. Számos sikert ért el diákjaival hazai és külföldi versenyeken. 2009-ben tanítványa képviselhette országunkat Kanadában a Worldskills versenyen a szakmák olimpiáján. A Szakma Sztár döntőjében több alkalommal szereztek dobogós helyezést tanulói (két első hely, egy második helyezés). A közelmúltban Buni Zsanettet a WorldSkills versenyre készítette fel, ahol 11 indulóból második helyen végzett tanulója.
A dobogó legmagasabb fokára felállni fantasztikus érzés, de addig eljutni óriási munka –véli a mestercukrász.
- A tehetség meghatározó tényező, ehhez kell egy felkészült szakember, aki követi a trendeket, elengedhetetlen a minőségi nyersanyag és a speciális eszköz berendezéspark. Szerencsésnek érzem magam, mert ezeket a sikereket mindig támogató közösségben értem el, az intézmény vezetői és a centrum főigazgatónője minden segítséget megadott az eredményes munkához – tette hozzá.
Szerinte a cukrász szakma gyönyörű, változatos modulokból áll, nagyon fontos a hagyományok tisztelete, de nyitni kell a modern, izgalmas, könnyed desszertek felé. A magyar cukrászatra nagy hatással van a francia irányzat, ami már megjelenik a Szakma Sztár döntőjében is. Világversenyeken kötelező elem a praliné, a magyar specialitás, a marcipán plasztika, a parfé és cukor artisztika, valamint a csokoládé artisztika. Tehetséggondozó munkáját a jövőben is szeretném folytatni, és diákjaimmal Szakma Sztár versenyt nyerni.
A Kaposvári Szakképzési Centrum gratulál Mihajlovits Róbertnek, továbbá reméli sokáig végzi még azt az áldozatos, minőségi és lelkiismeretes munkát, amelyet évtizedek óta folytat.