Gazdasági szervezeteknek is érdemes bekapcsolódni a duális képzésbe!

Gazdasági szervezeteknek is érdemes bekapcsolódni a duális képzésbe!

Együttműködések | KSZC.HU | 2021-augusztus-24 |

Egyre több vállalat vesz aktívan részt a jövő szakembereinek oktatásában és igazítja működését a duális szakképzéshez.

A duális képzés olyan középfokú szakképzési forma, amely során az oktatási intézményben, illetve a munkaerő-piaci szereplőknél, vállalatoknál, cégeknél folyó szakmai oktatás párhuzamosan, egymást kiegészítve történik.

A vállalkozások számára a szakképzésbe ilyen módon történő becsatlakozás rövid és hosszú távon is kifizetődő döntésnek bizonyulhat, hiszen a cégek a saját vállalati kultúrájukat ismerő, az általuk használt technológiát magabiztosan használó, szakképzett munkaerőt nevelnek ki, emellett pedig az alkalmazott fiatalok már az iskolai évek alatt tevékenyen részt vesznek a gazdasági termelésben.

A tanulókkal kötött szakképzési munkaszerződés után a gazdálkodó szervezet jelentős mértékű adókedvezményt érvényesíthet. A tanulót megillető nettó munkabérből eredő többletköltséget vagy annak döntő részét a munkáltató adókedvezmény formájában elszámolhatja, amelynek mértéke elsősorban az alkalmazott szorzóktól (szakmaszorzó, évfolyamszorzó), valamint a duális képzőhelyen töltött munkanapok számától függ.

Az érdeklődők számára az adókedvezmény kiszámításához az MKIK kalkulátora nyújt segítséget.

Duális képzőhelyként az a gazdálkodó szervezet vehető nyilvántartásba, amelynél a szakirányú oktatás folytatásának feltételei biztosítottak, illetve a Kormány rendeletében meghatározott végzettséggel és szakképesítéssel vagy szakképzettséggel és gyakorlattal rendelkező személyt foglalkoztatnak. Rendelkeznie kell továbbá a szakirányú oktatáshoz szükséges eszközökkel és felszereléssel, továbbá működtetnie kell a szakképzési törvény szerinti minőségirányítási rendszert vagy legalább meg kell felelni a gazdasági kamara által kidolgozott szempontrendszerben meghatározott minőségi követelményeknek.

A nyilvántartásba vétel iránti kérelmet a területileg illetékes megyei gazdasági kamara részére kell benyújtani - a nyilvántartásba vételi eljárás ingyenes.

Az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján elérhető segédlet - Duális szakmai oktatás a szakképzés új rendszerében. A gazdálkodó szervezetek részvételi lehetőségei a szakképzésben címmel – hasznos útmutatóul szolgál az érdeklődő vállalatok számára.






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (8 + 10) :