Dobogós helyezés az Államkincstár videópályázatán!

Dobogós helyezés az Államkincstár videópályázatán!

Versenyek | KSZC.HU | 2021-december-21 |

A Magyar Államkincstár harmadik alkalommal meghirdetett, országos MesterVideó Pályázatán 3. helyezést ért el a Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnáziumból Márkus Marcell Dávid és csapata. A pályázat célja, hogy a videók elkészítésén keresztül kreatív, játékos módon segítse a fiatalok pénzügyi tudatosságának kialakítását, pénzügyi ismereteiknek bővítését.

A Dupla vagy semmi című pályamű az állampapír vásárlás témájában készült, és egyben egy napjainkban felkapott befektetési lehetőség, a kriptovaluták és az ezzel kapcsolatos csalások veszélyeire is felhívja a figyelmet. Sokan a megfelelő ismeretek nélkül csöppennek bele az internetes pénznemek világába. Ezeket az újoncokat célozzák meg legtöbbször a csalók, akik sajnos sok esetben be is dőlnek az átverésnek.

A kisfilm igaz történetet dolgoz fel fikciós illetve pénzügyi tudatosságnövelő elemekkel kiegészítve. A 2020 júliusában történt, eddigi talán leghíresebb Twitter-hack során a támadók híres emberek profiljaihoz fértek hozzá a közösségi portál belső rendszerein keresztül. Ezeket a fiókokat többek közt egy kriptovalutás csalássorozathoz használták fel, melynek lényege az volt, hogy rövid ideig, egy megadott Bitcoin címre várták az utalásokat, azzal az ígérettel, hogy aki utal, az a dupláját kapja vissza az elküldött összegnek. Innen ered a kisfilm címe is (Dupla vagy semmi). Ez természetesen nem így történt, viszont sokan nem sejtették, hogy átverésről van szó, hiszen híres emberek hitelesített profiljain jelentek meg ezek a felhívások. Többek közt Elon Musk, az Apple, Jeff Bezos, és Bill Gates oldalához is hozzáfértek, és az átverés során 110 000 dollárnak, azaz nagyjából 35 953 500 forintnak megfelelő Bitcoint zsebeltek be a bűnözők.


A csalás prevenciós célú bemutatása mellett fontos szerepet kap az állampapír vásárlás előnyeinek, illetve a folyamat egyszerűségének ismertetése is. Míg a kriptovalutázás erősen kockázatos, addig az állampapír vásárlásnál a 100% állami garancia jóval nagyobb biztonságot nyújt. Ha az Államkincstárnál nyitunk értékpapír számlát, a számlavezetés ingyenes, és a számlanyitást követően az értékpapír jegyezhető, a sorsa pedig nyomon követhető a Mobilkincstár alkalmazásban, illetve a Webkincstár felületen.

A kisfilmben szerepeltek:

Ágoston Viktor 12.A
Bódis Zalán 12.A
Hauptman Henrik oktató
Hornyák Katalin oktató
Kozma Luca 12.H
Márkus Marcell 12.A

A forgatókönyvet írta:
Szécsényi Máté 11.D
Márkus Marcell 12.A

Operatőr, vágó, rendező:
Márkus Marcell 12.A


Gratulálunk a szép eredményhez!






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (1 + 2) :