IV. helyezett a „Csak egy kép” című pályamű

IV. helyezett a „Csak egy kép” című pályamű

Versenyek | KSZC.HU | 2022-január-05 |

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat „Netezz biztonságosan, legyél TE is az internet ásza!” pályázatán 4. helyezést ért el a Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium tanulója, Márkus Marcell Dávid és csapata. A pályázat célja egy diáktársaknak szóló meggyőző, maximum 3 perces kisfilm készítése volt, melynek témája, hogy miért legyenek ők is az internet ászai!

Szakmai zsűri választotta ki a 7 legjobb alkotást. A győztesek pénzjutalomban részesültek, értékes ajándékokat kaptak, valamint részt vehetnek egy közös kisfilm elkészítésében.

A „Csak egy kép” című pályamű az intim képküldés veszélyeire, az iskolai és online zaklatás következményeire hívja fel a figyelmet, ezen kívül pedig rávilágít az online ismerkedés rizikóira is.

Oli, egy népszerű srác intim képet kér a főszereplőtől, Dominikától. A 21. században mindenki ezt csinálja, így Dominika úgy gondolja, Ő is így tesz. Ám kiderül, hogy becsapták: a képe elterjed, az iskolai közösség pedig a segítség helyett a szellemi terror eszközeihez nyúl. A helyzet egyre kilátástalanabb: a súlyos problémákkal küszködő lány bedől egy adathalász támadásnak, és átadja a bejelentkezési adatait a rosszakaróknak, akik mindent bevetnek, hogy pokollá tegyék az életét. Másnap már mindenki az üzenetei közt turkál, és ahelyett, hogy csillapodott volna, felerősödött a felé közvetített gyűlölet. Ekkor felcsillan a remény, hogy valaki mellé áll, és segít neki átvészelni ezt a nehéz időszakot. Kálmán, az egyik évfolyamtársa beszélgetést kezdeményez Dominikával a neten, és hamar összebarátkoznak. Kálmán találkozni szeretne, amire Dominika igent mond. A találka helyszínén azonban ismét fordulatot vesznek az események: Dominikát elrabolják, és kiderül, hogy Kálmán nem is az a Kálmán, hanem egy, az évfolyamtárs személyazonosságával visszaélő bűnöző.

A történet számos tanulsággal rendelkezik: Megosztás, üzenetküldés előtt érdemes többször átgondolni, hogy milyen következményei lehetnek, ha az adott üzenet, kép, videó rossz kezekbe kerül. Nem szabad feltétlenül megbízni az ismerősökben sem, ugyanis Ők, illetve a nevükben mások is küldhetnek kamu oldalakat, adathalász linkeket. Ismeretlenekben főleg nem szabad rögtön megbízni, az online térben ugyanis könnyedén adhatják ki másoknak magukat az emberek. Ilyenkor jó, ha ellenőrizzük, hogy tényleg azzal a személlyel beszélünk-e, akinek a neve és a profilképe az üzenet mellett szerepel. Végül, de nem utolsósorban: beszéljünk valakivel, ha problémánk van. Ha nincs más lehetőség, a Gyermekkrízis Alapítvány által üzemeltetett Kék Vonal a nap 24 órájában hívható a 116-111-es telefonszámon ingyenesen, névtelenül, ahol meghallgatnak, és megpróbálnak segíteni a bajban.

A kisfilmben szerepeltek:

Bódis Zalán 12.A
Csikós Csenge 12.A
Hornyák Katalin oktató
Horváth Dominika 12.A
Jasek Márk 12.A
Kozma Luca 12.H
Máder Hédi 12.A
Márkus Marcell 12.A
Márkus Noel 12.A
Papp Borbála 12.A
Potyondi Lili 12.A
Szőke Kincső 12.A
Vranka Lea 12.A

A kisfilm az alábbi linken érhető el.

Gratulálunk az alkotóknak!






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (4 + 3) :