Veszprémben kutattak az Ady-sok

Veszprémben kutattak az Ady-sok

Rendezvényeink | KSZC.HU | 2017-augusztus-29 11:14:19 |

Szeptember 29-én Veszprémben a "Kutatók éjszakáján" jártak az Ady-sok.

Káplár Nikolett (10.a) emlékezik a történtekre.

Szeptember 29-én Veszprémben töltöttük a délutánunkat. A Pannon Egyetem rendezvényén voltunk, a Kutatók Éjszakáján.

Délben indultunk az iskola elől, ami azt jelentette, hogy a csak az első négy órán vettünk részt. Busszal mentünk. Mivel az út hosszú volt, ezért megálltunk Keszthelyen, ahol 30 percet töltöttünk. Onnan egyből Veszprémbe indultunk. Megérkezésünk után egy óra szabadidőnk volt, sétálhattunk. Én barátnőimmel egy pékségbe mentem be, ahol nagyon szép látvány és illat fogadott minket. A közeli parkban még sétáltunk kicsit, majd tanárainkkal indultunk a délutáni és esti rendezvényekre.

A Pannon Egyetem két épületében voltunk. Sajnos maradtak el olyan programok, amikre be szerettünk volna menni, pl. a Virtuális valóságról szóló előadás, de ez ezek helyett találtunk bennünket érdeklő bemutatókat és persze a tervezettekből is többségét meg tudtuk tekinteni.

Először páran beültünk: „Informatika az egészségügyben – Betekintés az EKG rejtelmeibe” című előadásra. Elmondták, hogy hogyan működik az EKG és, hogyan hajtják végre a vizsgálatokat, mutattak egy eszközt is, amit saját maguk terveztek. Úgy működik, hogy egy kis igazolványkártya nagyságú eszközön van két gomb, arra hüvelykujjainkat ráhelyezzük és elvégzi az EKG vizsgálatot. Ezt az eredményt a telefonunkon meg tudjuk nézni.

Ezután „Kísérletek nagyon hideg tájakon” nevű bemutatón vett részt a csoport. Folyékony nitrogénnel és különböző eszközökkel varázsolt el minket az előadó. Nagyon jó volt a humora és bennünket is bevont a kísérletekbe. Voltak érdekes dolgok, például megtudtuk, hogy ha a kezünkre folyékony nitrogént öntünk, akkor egy láthatatlan réteg képződik a bőrünk felszínén, ami miatt nem fagy le a kezünk.

Majd egy előre be nem tervezett előadásra mentünk be, ami a „Megújuló energiaforrások alkalmazása a háztartási kis művekben” címet viselte. Itt fontos információkat kaptunk, arról, hogy a napenergiát milyen módon használhatjuk a háztartásban illetve, hogy mit érdemes és mit nem használni. Azt is megtudtuk, hogy létezik egy úgy nevezett „energia fa” ami nyolc éven belül megnő nem úgy, mint más fák, amelyeknek több évtized kell a kifejlődéshez, így gyorsan lehet energiatermelésre használni.

Az utolsó előadáson ketté kellett osztani a csoportot. Az egyik bemutató a „Vegyész kobold egy napja”, a másik pedig „Az anyagtudomány műhelytitkai” volt. Én az utóbbin vettem részt, ahol is elsősorban a röntgenezésről és a több 100-as nagyításról hallottunk. Miután egy kis elméletet hallgattunk, lementünk a földszintre és ott megnéztük a röntgengépet. Ez egy akkora szerkezet, miként a helyiség 80 %-át ez foglalta el, ezért nehézkesen fértünk be.

Miután mindent megnéztünk este 23 óra körül indultunk és éjszaka érkeztünk haza.

Nekem legjobban a Kísérletek nagyon hideg tájakon előadás fogott meg és tetszett igazán, mert látványos volt és érdekes. A többi előadás sem volt rossz, azok is tanulságosak voltak. Szerintem én jövőre is elmegyek, ha lesz rá lehetőség és másoknak is nagyon ajánlom, ezt a programot, mert tényleg nagyon jó volt.



További képek az iskola oldalán : Galéria




Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (5 + 9) :