Terítéken a tudás: a gazdaság igényeihez szabják a képzést

Terítéken a tudás: a gazdaság igényeihez szabják a képzést

Rendezvényeink | KSZC.HU | 2016- december-09. 11:31:19 |

"Terítéken a tudás: a gazdaság igényeihez szabják a képzést" címmel jelentetett meg cikket a sonline.hu (2016. december 7. 13:38 Harsányi Miklós) az Európai Szakképzési Hét kaposvári eseménysorozatáról. A cikket változatlanul tesszük közzé.

Terítéken a tudás

KAPOSVÁR | Korunk egyik legnagyobb kihívása a szakember-utánpótlás: olyan képzésre van szükség, mely rugalmasan alkalmazkodik a gazdaság igényeihez. A szakképzés európai hetének megnyitóját szerdán a kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában tartották, ahol pályaválasztás előtt álló somogyi fiatalok és szülők bepillantást kaptak a magas színvonalú képzésből. Kitettek magukért a cukrászok, szakácsok és a pincérek: látványos bemutatók diákok sokaságát vonzották.

– Ez a dísz gyönyörű, otthon én is csinálok egy ilyet anyának – ámult el egy nyolcadikos diáklány, amikor megpillantotta a középiskolai bemutatón a zöldségfaragók munkáit. Volt, ahol paprikából és uborkából rózsát formáztak: szebbnél szebb díszmunkák bűvölték el a diákokat. Zsúfolásig megtelt szerdán a kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskola, ahol Kárász László igazgató köszöntötte a vendégeket.

– Ezekben a napokban, hónapokban dől el, hogy tudtok majd az életben boldogulni, s boldog emberek lesztek-e – fordult a fiatalokhoz Gelencsér Attila országgyűlési képviselő. – A boldogulás – vagyis lesz elegendő jövedelem, hogy magatokat és családotokat eltartsátok –, s a boldogság, hogy olyan munkát végeztek, ami örömöt okoz majd számotokra. Mindenki tehetséges valamiben: ez az alaphelyzet. A nagy baj az, hogy könnyű eltévedni abban az erdőben, amit a szakmák sokasága jelent.


A gazdaság igényeihez szabják a képzést

Válassz magadnak egy olyan munkát, amit szeretsz csinálni, s onnantól kezdve nem kell többet dolgoznod – utalt egy mondásra Gelencsér Attila. Kifejtette: az egyébként fizikai, mentális és lelki nehézségeket is okozó munka lehet olyan is, ami örömet okoz, s akár a hobbinkká válhat. Ez az egyik út, a másik út, hogy mindennap keservesen megyünk be a munkahelyre. Ez tehát az egyén szempontjából a szakképzési hét jelentősége: a nagyobb közösségnek, Kaposvárnak pedig a helyi gazdaság fejlesztése kapcsán rendkívül lényeges ez a nap. Rámutatott: fontos hogy a város virágozzon, javuljon a jövedelemtermelő-képesség, s minél több embernek legyen munkája.

– Ma az a helyzet, hogy egyszerre vannak munkát kereső emberek és egyszerre vannak hiányszakmák, vagyis valami nincs rendben – fejtette ki Gelencsér Attila. – Amikor még ezernyi ember munka nélkül van, s ugyanakkor számos munkaadó jelzi, hogy több munkahely betöltetlen, akkor valamit még nem jól csinálunk. A szakképzési hét erre is felhívja a figyelmet, s arra is, hogy a duális képzés keretében a helyi szereplők a munkaerőpiac igényeihez szabják a képzést, a tovább-, illetve átképzést.

A szakképzés európai hetének megnyitója a kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában

Neszményi Zsolt, megyei kormánymegbízott a foglalkoztatási helyzet értékelése kapcsán kiemelte: az elmúlt 16 év legjobb eredményeit az idén mutatták ki. 2010 óta nem volt ilyen kevés munkanélküli és nem volt ilyen kevés – 13 227 – álláskereső Somogyban. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem mindig fedi egymást a munkaadók és az álláskeresők igénye.

– Ez is a mi feladatunk, hogy megpróbáljuk őket különböző európai uniós programok és saját nemzeti forrásokból összehozni – fogalmazott. – De mielőtt még valakinek megpróbálunk képzést biztosítani, s mint álláskeresőt elhelyezni, a legnagyobb szerep az oktatásé. Minden forint, amit a magyar kormány az oktatásra fordít, az tízszeresen jön vissza.

Neszményi Zsolt egy mondást idézett: nagyon kevés ember sikeres abban, amit nem szeret csinálni. Ezért fontos, hogy a fiatalok jól döntsenek, ez egész életükre kihathat. A kormánymegbízott azt mondta: a Kaposvári Szakképzési Centrum 11 intézménye, mely ennek az EU-s kezdeményezés élére állva megrendezte a szakmai hetet, olyan perspektívát nyújt a fiataloknak, hogy minden szükséges információt, tudást megkapnak a pályaválasztáshoz.


Mindenkinek segítenek a pályaválasztásban

Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója személyes példára utalva megjegyezte: évtizedekkel korábban nehezebb dolguk volt a diákoknak, hiszen nem rendeztek nyílt napot, s szakmák éjszakáját sem tartottak. Most lényegesen könnyebb a helyzet, hiszen a szakképzőiskolák kinyitják a kapukat, októbertől kezdve szinte minden héten számos rendezvényt szerveztek.

– Öt város, 11 szakképzőiskola, több mint 6500 diák és 1400 felnőttoktatásban résztvevő felnőtt – sorolta az intézménnyel kapcsolatos főbb mutatókat a főigazgató. – Sok felnőttképzésben partnerek vagyunk a foglalkoztatási főosztállyal: több mint 70 tanfolyam – 1300 fővel – már elindult.

Csiba Ágota megígérte a kamaszoknak: mindenkinek segítenek a pályaválasztásban, a Kaposvári Szakképzési Centrumban 24 ágazatban 154 szakképesítéssel várják őket.

– Vonzó az ajánlat – jegyezte meg a somogyszili Primayer Zsoltné, aki 14 éves leányával kereste fel a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola rendezvényét. – Azt szeretném, ha Vanessza olyan szakmát sajátítana el, melyben sok-sok év munka után is sikerélménye lesz.

A kamaszlány cukrászként képzeli el a jövőt, gyerekkora óta érdekli a sütés-főzés. A rendezvényen látottak meggyőzték: érdemes szakmát választani.


A vendéglátósok kitettek magukért

Gundel, ízes és túrós palacsinta várta a diákokat, sőt, alkoholmentes koktéllal is kedveskedtek: a vendéglátósok kitettek magukért. Fülöp Gyula a hidegtálakat díszítő zöldségkompozíciót mutatta meg, Mihajlovits Róbert a leendő cukrászokat bűvölte el a karamellből készült rózsával, melyet a fiatalok gyűrűjében készített. Habermayer László szakoktató elégedetten nyugtázta: minden bizonnyal nem lesz gond az utánpótlással.

– Örülök, hogy ebbe az iskolába járhatok, érdekes szakmát választottam – mondta a kilencedikes Polgárdi Erik, aki – a látványos szalvétahajtogatással – a pincér tanulók egyik feladatát mutatta be. – Jól döntöttem, s szerintem a sok látogató közül jövőre jó-néhányan ide jönnek.

Dér Tamás: sikeres helyi gazdaság

– Iskoláink jók, tanáraink felkészültek, s mindenhol arra törekszünk, hogy a lehető legszínvonalasabb képzést kapják a diákjaink – jelentette ki Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere. – Az oktatás stratégiai ügy, s Kaposvár célja változatlan: hosszú távon is eredményes legyen a képzés. Melyben a szakképzésnek kiemelt szerepe van, hiszen tudjuk: a gazdaság csak akkor lehet sikeres, ha elegendő számú, kiválóan felkészült, elhivatott fiatal szakember áll rendelkezésre. S ezért lényeges a szakmai utánpótlás biztosítása.

Dér Tamás aláhúzta: a helyi gazdaság igényeit teljesítő szakképzés hozhatja meg az eredményeket később is, s rendkívül fontos elvárásnak nevezte a gyorsreagálást. Az elmúlt időszakban is számos találkozót, fórumot rendezett az önkormányzat, ahol a vállalkozók, cégek vezetői egyebek mellett foglalkoztatási terveikről is beszámoltak. Kaposvár alpolgármestere azt mondta: a város kiemelten foglalkozik a képzéssel, s minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a fiatalok a lehető legszélesebb körben megismerjék az új lehetőségeket.






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (9 + 3) :