A Kaposvári SZC iskoláiban több mint 350-en írnak központi felvételit

A Kaposvári SZC iskoláiban több mint 350-en írnak központi felvételit

Pályaorientáció | KSZC.HU | 2023-január-16 |

Szombaton 10 órától írják az általános iskolások a középfokú felvételi eljárás egységes központi vizsgáit. Január 31-re pótnapot is kijelölt a Belügyminisztérium arra az esetre, ha valaki betegség miatt nem tud részt venni a január 21-i vizsgán. A Kaposvári Szakképzési Centrum négy intézményében összesen 357 tanuló ad majd számot tudásáról.
A kaposvári Eötvösben 200 fő, a Noszlopyban 112, a nagyatádi Adyban 28, a barcsi Dráva Völgyében pedig 17 tanuló ír majd központi felvételit, függetlenül attól, hogy később hova jelentkezik. Fontos, hogy a diákok időben, legalább fél órával hamarabb érkezzenek meg az iskolákba.

A tanuló feltétlenül hozzon magával:
• személyazonosságot igazoló dokumentumot
• íróeszközt (a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát kék vagy fekete színű tintával kell elkészíteni), a matematika feladatlapok kitöltéséhez vonalzó, körző, szögmérő használható
• a sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő jelentkező az igazgatói határozatban leírtak szerinti segédeszközt.

A felvételi most is két részből áll majd, egy magyar és egy matematika feladatsorból. Utóbbin idén sem lehet majd számológépet használni, de körzőt, vonalzót csomagolni kell a tollak mellé. Az Oktatási Hivatal honlapján folyamatosan elérhetőek a korábbi feladatsorok a javítókulcsokkal együtt. Ezeket a felkészülés során az általános iskolákban és otthon is használhatták a tanulók, begyakorolhatták a típusfeladatokat.

Néhány jótanács segíthet az írásbeli felvételi finisében:
· Kipihenten érkezzünk, nincs értelme az előző napon a késő estig tartó tanulásnak! Bízzunk az addig megszerzett tudásban!

· Készítsük elő a személyazonosító okmányunkat, a használható segédeszközöket, semmi fontos ne maradjon otthon!

· Reggelizzünk! Éhesen nem tudunk koncentrálni!

· Magabiztosan érkezzünk a vizsga helyszínére, figyeljünk az információkra, utasításokra, tartsuk be azokat!

· Kérdezzünk, ha valamiben bizonytalanok vagyunk, bízzunk a segítségben!

· A vizsgákon nagyon figyelmesen olvassuk el a feladatokat, hogy biztosan megértsük, mit is kell csinálnunk!

· Készítsünk szemléltető rajzot, ábrát, mindent írjunk le a gondolatmenetünkről! Ha valahol hibázunk, lehet, hogy a részeredmények még jók, ezekkel is értékes pontokat szerezhetünk!

· A végeredményt jól láthatóan emeljük ki: húzzuk alá, írjuk az előkészített helyre!

· Ne időzzünk túl sokat olyan feladatnál, amelynek nem tudunk nekiállni vagy elakadunk a megoldásban. Ilyenkor haladjunk tovább és térjünk vissza az adott példára később. A legtöbb időt a legtöbb pontot hozó feladattal töltsük!

· A 45 perc végén hagyjunk legalább 5 percet az átnézésre, tisztázásra, vizsga közben is figyeljünk az idő múlására!

· A két feladatlap között próbáljunk lazítani, elengedni az előző rész problémáit, felfrissülve kezdeni a másodikat!

A központi írásbeli vizsga kiértékelt dolgozatait a vizsgázó és szülője az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekintheti, azokról kézzel vagy elektronikus úton pl. telefonnal másolatot készíthet, illetve – ahol a feltételek adottak – ott az intézmény is készíthet a dolgozatról másolatot.

A központi írásbeli vizsga pótnapján kérelemre kizárólag azok a vizsgázók vehetnek részt, akik igazolt betegség miatt a tanév rendje szerinti központi írásbeli vizsgán nem tudtak megjelenni.

Nagyon fontos határidő február 22-e, ez ugyanis a középiskolai jelentkezési lapok beadásának határideje, eddig kell eldönteniük a gyerekeknek, melyik intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat. A Kaposvári Szakképzési Centrum iskolái felkészülten és nagy szeretettel, odafigyeléssel várják leendő tanulóikat!






Legutóbbi bejegyzések

Miniszteri elismerést kaptak a Kaposvári Szakképzési Centrum munkatársai

Miniszteri elismerést kap...

Eötvösös siker a Gépipari Klaszter pályázatán

Eötvösös siker a Gépipari...

Elismerő okleveleket vehettek át a KSZC munkatársai

Elismerő okleveleket vehe...

Főigazgatói köszöntő

Főigazgatói köszöntő...

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja

Magyar Arany Érdemkereszt...

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott az Ady oktatója

Magyar Ezüst Érdemkereszt...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (8 + 4) :