A Kaposvári SZC iskoláiban több mint 350-en írnak központi felvételit

A Kaposvári SZC iskoláiban több mint 350-en írnak központi felvételit

Pályaorientáció | KSZC.HU | 2023-január-16 |

Szombaton 10 órától írják az általános iskolások a középfokú felvételi eljárás egységes központi vizsgáit. Január 31-re pótnapot is kijelölt a Belügyminisztérium arra az esetre, ha valaki betegség miatt nem tud részt venni a január 21-i vizsgán. A Kaposvári Szakképzési Centrum négy intézményében összesen 357 tanuló ad majd számot tudásáról.
A kaposvári Eötvösben 200 fő, a Noszlopyban 112, a nagyatádi Adyban 28, a barcsi Dráva Völgyében pedig 17 tanuló ír majd központi felvételit, függetlenül attól, hogy később hova jelentkezik. Fontos, hogy a diákok időben, legalább fél órával hamarabb érkezzenek meg az iskolákba.

A tanuló feltétlenül hozzon magával:
• személyazonosságot igazoló dokumentumot
• íróeszközt (a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát kék vagy fekete színű tintával kell elkészíteni), a matematika feladatlapok kitöltéséhez vonalzó, körző, szögmérő használható
• a sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő jelentkező az igazgatói határozatban leírtak szerinti segédeszközt.

A felvételi most is két részből áll majd, egy magyar és egy matematika feladatsorból. Utóbbin idén sem lehet majd számológépet használni, de körzőt, vonalzót csomagolni kell a tollak mellé. Az Oktatási Hivatal honlapján folyamatosan elérhetőek a korábbi feladatsorok a javítókulcsokkal együtt. Ezeket a felkészülés során az általános iskolákban és otthon is használhatták a tanulók, begyakorolhatták a típusfeladatokat.

Néhány jótanács segíthet az írásbeli felvételi finisében:
· Kipihenten érkezzünk, nincs értelme az előző napon a késő estig tartó tanulásnak! Bízzunk az addig megszerzett tudásban!

· Készítsük elő a személyazonosító okmányunkat, a használható segédeszközöket, semmi fontos ne maradjon otthon!

· Reggelizzünk! Éhesen nem tudunk koncentrálni!

· Magabiztosan érkezzünk a vizsga helyszínére, figyeljünk az információkra, utasításokra, tartsuk be azokat!

· Kérdezzünk, ha valamiben bizonytalanok vagyunk, bízzunk a segítségben!

· A vizsgákon nagyon figyelmesen olvassuk el a feladatokat, hogy biztosan megértsük, mit is kell csinálnunk!

· Készítsünk szemléltető rajzot, ábrát, mindent írjunk le a gondolatmenetünkről! Ha valahol hibázunk, lehet, hogy a részeredmények még jók, ezekkel is értékes pontokat szerezhetünk!

· A végeredményt jól láthatóan emeljük ki: húzzuk alá, írjuk az előkészített helyre!

· Ne időzzünk túl sokat olyan feladatnál, amelynek nem tudunk nekiállni vagy elakadunk a megoldásban. Ilyenkor haladjunk tovább és térjünk vissza az adott példára később. A legtöbb időt a legtöbb pontot hozó feladattal töltsük!

· A 45 perc végén hagyjunk legalább 5 percet az átnézésre, tisztázásra, vizsga közben is figyeljünk az idő múlására!

· A két feladatlap között próbáljunk lazítani, elengedni az előző rész problémáit, felfrissülve kezdeni a másodikat!

A központi írásbeli vizsga kiértékelt dolgozatait a vizsgázó és szülője az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekintheti, azokról kézzel vagy elektronikus úton pl. telefonnal másolatot készíthet, illetve – ahol a feltételek adottak – ott az intézmény is készíthet a dolgozatról másolatot.

A központi írásbeli vizsga pótnapján kérelemre kizárólag azok a vizsgázók vehetnek részt, akik igazolt betegség miatt a tanév rendje szerinti központi írásbeli vizsgán nem tudtak megjelenni.

Nagyon fontos határidő február 22-e, ez ugyanis a középiskolai jelentkezési lapok beadásának határideje, eddig kell eldönteniük a gyerekeknek, melyik intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat. A Kaposvári Szakképzési Centrum iskolái felkészülten és nagy szeretettel, odafigyeléssel várják leendő tanulóikat!


Legutóbbi bejegyzések

Elindultak az IKK közösségi oldalai

Elindultak az IKK közössé...

A Kaposvári SZC iskoláiban több mint 350-en írnak központi felvételit

A Kaposvári SZC iskoláiba...

Pályázati felhívás iskolabüfé működtetésére - Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola

Pályázati felhívás iskola...

Roma ösztöndíjban részesült a Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola négy diákja

Roma ösztöndíjban részesü...

Célba ért az ajándék

Célba ért az ajándék...

Karácsonyi üdvözlet

Karácsonyi üdvözlet...


Kaposvári Szakképzési Centrum
Küldjön nekünk üzenetet!
Név:
E-mail:
Üzenet:
Biztonsági kód (3 + 5) :